Copy of IMG_8494

Pare incredibil, dar o demonstratie in acest sens a facut-o Jozsef Benecs, vicepresedintele Asociatiei Casa Pasiva din Ungaria, unul dintre invitatii la conferinta „Eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile”, organizata de Federatia Patronilor Bihor si Reteaua de Afaceri din Regiunea Carpatica. 60 de firme din Romania, Ungaria si Slovacia, care activeaza in acest domeniu, au participat la conferinta. Scopul actiunii a fost acela de promovare a conceptului de eficienta energetica in cladiri, reducerea costurilor de energie, promovarea producatorilor de echipamente si realizarea de contacte si parteneriate in companiile din domeniu a precizat singurul bihorean acreditat sa proiecteze casa pasiva, Constantin Jurca, primvicepresedintele FPBihor.
Chiar daca perspectiva de a avea o casa pasiva suna extrem de atractiv, tehnologiile de ultima ora necesare pentru a materializa acest concept nu sunt inca subventionate de stat. Reprezentantul ANRE prezent la conferinta a anuntat ca va fi functionala o schema de ajutoare de stat care se va aplica pentru centrale sub 500 de kilowati, adica pentru consumatorii casnici. Aceasta vine sa suplineasca golul lasat de certificatele verzi.
” Incepand cu 1 ianuarie 2015 aceasta schema de sprijin, mult mai simpla si mult mai accesibila segmentului rezidential, ar putea fi aplicata”, a anuntat reprezentantul ANRE Zoltan Nagy Bege.
In Ungaria, deja exista astfel de ajutoare de stat pentru consumatorii casnici.
„Nu mai avem resurse sa aruncam in aer energia. Exista polistiren, cu grad de izolare diferit. Grosimea lui influenteaza gradul de izolare, dar foarte important e modul de aplicare”, a spus vicepresedintele FPB Vasile Fonoage, directorul unei companii de materiale de constructii.
Discutiile din cadrul conferintei au avut loc in contextul in care Comisia Europeana a initiat o procedura de infringement impotriva Romaniei in vara acestui an din cauza eficientei energetice pentru ca tara noastra nu a pus In aplicare o directiva europeana care cere ca pana in 2020 sa se reduca consumul de energie cu 20%.

Ioan Lucian
Presedinte Uniunea Nationala a Patronatului Roman