La cea de-a treia runda de intilniri in cadrul CCA(Consiliul Consultativ Antrepenorial) de pe langa Guvernul Romaniei, dna Liliana Condratov, reprezentantul UNPR, a prezentat un pachet voluminos de propuneri la LEGEA PREVENTIEI, lege aflata la nivelul consultativ inainte de stabilirea textului final.

Stirea, in curs de actualizare, va prezinta mai jos propunerile concrete ale UNPR venite proaspat de la membrii organizatiei:
1-primul control sa nu fie urmat de amenda ci de un avertisment, evident in masura in care abaterea nu e penala.

2-popularizarea tuturor modificarilor legislative in timp util si apoi sa se treaca la control, nu cum se intimpla in prezent cand esti controlat dupa instructiuni de aplicare de care numai inspectorii stiu.
3-ANAF sa vina cu precizari concrete privind procedura de înregistrare în scopuri de TVA, ca urmare a anularii formularului 088 cu data de 01.02.2017.

4-Intalnirea contribuabililor cu organele fiscale sa aiba loc cel putin odata pe luna, sa se stabileasca o zi din cadrul lunii cand reprezentantii organelor fiscale sa prezinte noutati legislative,

5-Modificarile fiscale sa fie urmate in cel mai scurt de norme concrete de aplicare pentru a nu bulversa mediul de afaceri

6-De asemenea in ce priveste preventia, planul de conformare sa fie cat mai realist pentru contribuabil si sa se refere atat la Codul fiscal,Codul de procedura fiscala,Codul muncii, si alte domenii ce priveste mediul de afaceri.
7-relevant in acest sens este modul de abordare al ministerului mediului: in cazul in care sint gasite probleme de orice fel se elaboreaza un PROGRAM DE CONFORMARE de catre entitatea economica, care, daca este acceptat de autoritate se procedeaza la intocmirea unui calendar conform caruia se demareaza punerea in aplicare iar la problemele mai putin complexe se poate gindi o procedura simplificata.

8-Ceea ce vreau sa va supun atentiei este procedura pe care o abordeaza, spre exemplu, finantele publice din Franta in relatia cu proprietarii de cabinete stomatologice:
a.Are loc o intalnire intre reprezentantul cabinetului, contabil si institutia finantelor publice
b.Sunt prezentate drepturile si obligatiile partilor, legislatia etc,
c.Este alocata o persoana de contact (gen inspector fiscal) pe care il poti apela ori de cate ori este nevoie
d.Este prezentat contabilul ca fiind „cel mai bun prieten” al unei afaceri.