În data de 28 iunie, delegația Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR) formată din: domnul Florin Balint, vicepreședinte UNPR și reprezentant al Camerei de Comert și Industrie a României în Japonia; doamna Laura Ciuhu, vicepreședinte, domnul Ovidiu Vladu, președinte comisia IT si doamna Liliana Lucian, președinte comisia Relații Internaționale au fost primiți la Ambasada Japoniei, de Excelența sa, domnul Ambasador Kisaburo ISHII și domnul Tomotaka YOSHIMURA, prim-secretar, Șeful Secției Economice.

Scopul întâlnirii a fost găsirea modalităților de colaborare între instituțiile care reprezintă interesele Japoniei în România pentru a dezvolta relații economice între cele două țări.

Subiectele de discuție de pe agenda întâlnirii au fost următoarele:

–  Prezentarea delegației UNPR și a organizației

Cooperarea și sprijinul potențial acordat de UNPR pentru întărirea relațiilor comeriale; sprijinirea pietelor si investițiilor.

Înțelegerea nevoilor de import ale Japoniei și exportul Japonez.

– Sprijinirea realizării de societăți mixte; participarea la proiecte de dezvoltare prin utilizarea fondurilor EU inclusiv în cercetare.

– Robotizarea, ca alternativă la deficitul de forța de muncă; încurajarea și sprijinirea firmelor japoneze de a realiza capacități în România în acest domeniu.

– Fonduri EU – 2020; smart city si cooperarea în acest domeniu pentru realizarea de programe pentru copii și persoane vârstnice.

Deasemenea, UNPR dorește să se implice în proiecte de dezvoltare a relațiilor economice românojaponeze. În luna Noiembrie se va organiza Forumul Economic al companiilor japoneze care vor să pătrundă pe piața românească. Prin ambasada Japoniei, vor începe demersuri pentru realizarea unui parteneriat între UNPR și JETRO, instituția japoneză care se ocupă de activitățiile de export.

Astfel, această întâlnire a stabilit noi pași pentru dezvoltarea relațiilor dintre UNPR și mediul de afaceri japonez.