Plecând de la platforma-program pe care am propus-o Adunării Generale pentru perioada 2016 – 2020, vă prezentăm modul în care UNPR a acționat, în mod concret, până la această dată.

 1. Împreună, mai puternici și mai eficienți

UNPR militează pentru unitate în abordarea problemelor majore cu care se confruntă mediul de afaceri.

Activități realizate:

 1. La inițiativa UNPR, s-au semnat Acorduri de Parteneriat între organizațiile patronale și asociațiile profesionale din 16 județe din România (Bihor, Cluj, Timișoara, Alba, Brăila, Brașov, Constanța, Dolj, Iași, Maramureș, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Hunedoara și Bacău).

Rezultatul: forța de reprezentare a intereselor companiilor private din aceste județe este semnificativ mai mare.

 1. UNPR – partener respectat al tuturor instituțiilor importante, locale și naționale

Activități realizate:

 • În județele Bihor, Satu Mare, Brașov și Bistrița Năsăud, au fost semnate Acorduri cu următoarele instituții: prefectură, primăria municipiului de reședință al județului, consiliul județean, universități, instituții de control (ITM, AJOFM, ISU, ANPC);
 • În județele Bihor și Timiș au fost depuse proiecte cu instituții locale (primării, facultăți).
 • S-a semnat Acordul de Parteneriat cu Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR)

Au fost realizate întâlniri cu reprezentanții Administrației prezidențiale (președintele Klaus Iohannis), Senatul României (dl. Călin Popescu Tăriceau), Camera Deputaților (dl. Valeriu Ștefan Zgonea), șeful ANAF (dl. Bogdan Stan), Primul Ministru al României (dl. Mihai Tudose), cu miniștrii următoarelor ministere:

 • Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (dl. Ilan Laufer și dl. Radu Oprea)
 • Ministerul pentru Integrare Europeană (dna. Ana Birchall și dl. Victor Negrescu)
 • Ministerul pentru Afaceri Externe (dl. Teodor-Viorel Meleșcanu)
 • Ministerul pentru Fonduri Europene (dna. Aura Răducu)
 • Ministerul Turismului (dl. Mircea-Titus Dobre)
 • Ministerul Finanțelor Publice (dl. Eugen Orlando Teodorovici)

și cu ambasadele: Bulgariei, Ucrainei, Moldovei, Germaniei, Rusiei, Ungariei, Austriei și Slovaciei.

S-au realizat întâlniri cu:

– prefecții județelor Cluj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Alba, Bacău, Brașov, Neamț, Tulcea, Timiș, Covasna, Harghita, Dolj, Caraș-Severin, Hunedoara

– președinții Consiliilor Județene din aceleași județe,

– primarii municipiilor Satu Mare, Zalău, Baia Mare, Timișoara, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Brașov, Tulcea, Piatra Neamț, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Craiova și Deva.

    Rezultatul: În aceste județe confederația noastră are ușile deschise pentru colaborarea cu aceste instituții, în funcție de problemele cu care vă confruntați. De asemenea, facem eforturi ca în aceste județe birocrația să scadă în mod semnificativ.

 1. UNPR – punte de legătură în afaceri între companiile private din România

S-au realizat și postat pe site-ul UNPR platforma de business pe care fiecare membru al confederației poate posta produsele și serviciile pe care dorește să le promoveze.

Insistăm pentru o mai densă cerere de a vă sprijini cu contacte de business la nivel național.

 1. UNPR – poartă deschisă spre mediile de afaceri din lume

   Activități:

 • Au fost semnate acorduri de parteneriat cu cele mai mari confederații patronale din:
 1. Polonia (Employers of Poland)
 2. Ungaria (VOSZ)
 3. Slovacia (EAS)
 4. Germania (BVMW)
 5. Republica Moldova (AIR)

   De asemenea, membri ai UNPR ocupă poziții importante (vicepreședinți) în:

 • Camera bilaterală de comerț și industrie Polono – Română (dna. Liliana Lucian)
 • Camera de comerț și industrie a României în Japonia (dl. Florin Balint)
 • S-a înființat departamentul de relații cu China, condus de domnul Mihai Vornicov, urmând ca în cel mai scurt timp să avem reprezentanță la Shanghai prin intermediul membrului nostru (compania Gift House Solutions SRL)
 • S-a înființat departamentul România – Republica Moldova

În februarie 2018 s-au semnat, la inițiativa UNPR, documentele de constituire a unei alianțe confederativ patronale ale țărilor din Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Slovacia).

UNPR a organizat la Berlin un forum de afaceri (Business to Business) pentru companiile din domeniul textile.

S-a semnat, de asemenea, un acord de parteneriat cu cea mai mare confederație patronală a Germaniei, BVMW (Der Bundesverband mittelständische Wirtschaft – Unternehmerverband Deutschlands e. V.).

A fost organizată o misiune economică la Varșovia.

La Chișinău s-au semnat acorduri de parteneriat cu Asociația Investitorilor Români din Republica Moldova (AIR) și cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

S-a reactivat poziția UNPR-ului ca membru al European Builders Confederation (EBC).

    Rezultatul: Există toate premizele, pe baza sistemului de relații la nivel internațional al UNPR-ului, pentru ca oricare companie membră să poată fi sprijinită în abordarea unor piețe din țările menționate mai sus, iar cu sprijinul lor și a altor țări din lume.

 1. UNPR – exemplu în accesarea de fonduri europene

   Activități:

 • Au fost depuse în această sesiune, 2014 – 2020, trei proiecte de către UNPR, sau membri UNPR.
 1. Proiectul ”Centru integrat pentru dezvoltarea mobilității transfrontaliere prin utilizarea tehnologiilor avansate” (Bihor)
 2. Proiectul Abordare transfrontalieră integrată pentru îmbunătățirea managementului riscurilor de mediu, pregătirea pentru situații de urgență și conștientizarea la nivelul populației și al companiilor din județul Timiș și din municipiul Petrovac (Timiș)
 3. Proiectul Îmbunătățirea calității apei din râurile europene prin politici de management inteligent al apei (Spania)

De asemenea, UNPR participă ca și colaborator la implementarea proiectului Dezvoltare strategică și profesionalism în zona Centrului Transilvaniei (Sibiu, Covasna, Harghita, Alba, Brașov, Mureș). Este în lucru proiectul cu fonduri norvegiene Consolidarea legăturii dintre sistemele de educație și formare profesională și piața forței de muncă din România, Ungaria, Polonia și Slovacia, prin utilizarea tehnologiilor digitale avansate”, legat de mobilitatea forței de muncă în parteneriat cu Ungaria, Polonia și Slovacia.

 1. UNPR – platformă de interes pentru fiecare membru

Până la această oră, au considerat că UNPR poate fi o platformă în care să depisteze zone de interes pentru compania lor – 98 % dintre membri (firme private) și 10 organizații patronale: Federația Patronilor Bihor (FPB), Asociația Intreprinzătorilor din Maramureș (AIM), Asociația Femeilor de Afaceri AFA N-V (AFA), Asociația Intreprinderilor Mici și Mijlocii din zona Odorhei (AIMM), UNPR – Dolj, Patronatul UNPR – Centru Transilvania, UNPR Banat, Asociația Cluster Zepher, Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, Asociația Smart Alliance.

Stimați colegi,

Rezumând nivelul evoluției UNPR de la Adunarea Generală din 2016 și până în prezent, putem concluziona, iar dumneavoastră puteți verifica:

 1. UNPR este confederația care și-a asumat de 2 ani rolul de lider al coagulării mișcării patronale din România. (15 județe au aderat la proiectul nostru).
 2. UNPR are la această oră cea mai densă activitate pe plan național de colaborare cu instituțiile locale, regionale și naționale.
 3. UNPR are, după Camera de Comerț și Industrie a României, cea mai dinamică activitate pe plan internațional.
 4. UNPR poate să ofere variante de colaborare pentru compania dumneavoastră în orice județ din România.
 5. UNPR poate interveni în cazul unor hotărâri nedrepte ale instituțiilor de stat față de compania dumneavoastră, la orice nivel instituțional.
 6. UNPR vă poate oferi consultanță, legat de activitatea companiei dumneavoastră, în orice domeniu.

Cu stimă,

Ioan LUCIAN

Președinte UNPR