Organizată de Federația Patronilor Bihor împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, ieri, 13 februarie 2020, în Cetatea Oradea a avut loc Masa Rotundă “PROMOVARE SPECIALIZARE INTELIGENTĂ” la care au participat 23 reprezentanți ai mediului de afaceri și al mediului academic bihorean. Evenimentul a debutat cu un cuvânt de deschidere adresat de președintele Federației Patronilor Bihor, Dinu MEȘTER.

În fața membrilor și partenerilor Federației Patronilor Bihor și a președintelui Senatului Univestității din Oradea, Prof. Univ. Dr. Vasile Aurel CĂUȘ, specialiștii ADR N-V au prezentat conceptul general de specializare inteligentă și domeniile decise pentru regiunea de Nord-Vest și au subliniat noutatea în ceea ce privește acordarea fondurilor europene de dezvoltare regională în exercițiul viitor 2021 – 2027.

În acest sens, vor fi finanțate doar proiecte integrate care conțin trei componente:

1) cercetare-dezvoltare prin care se identifică un produs sau serviciu inovativ (TRL 5 plus marca înregistrată);

2) investiții pentru implementare în producție;

3) consultanță și sprijin pentru comercializare.

Pasul următor va fi organizarea unor Ateliere de Descoperire Antreprenorială în fiecare județ din regiune, începând cu luna Martie, evenimente la care sunt așteptați potențialii beneficiari care au idei de proiecte ce se încadrează în nișele și domeniile fixate în Strategia de specializare inteligentă a regiunii nord vest https://www.nord-vest.ro/wp-content/uploads/2018/07/RIS3-NV-190301.pdf

Până la finalul anului 2020, partenerii de la ADR N-V își propun să finalizeze procesul de preselecție a proiectelor ce vor fi analizate și evaluate spre finanțare începând cu 2021.

Este de reținut noutatea obligativității componentei cercetare-dezvoltare impusă de Uniunea Europeană. În acest sens, partenerii de la Universitatea din Oradea, împreună cu Federația Patronilor Bihor, au identificat oportunitatea unor întâlniri de tipul Meet&Match pentru a facilita întâlnirea potențialului de cercetare din Universitate cu nevoile din piață identificate de firmele bihorene.

Biroul de presă

Uniunea Națională a Patronatului Român