Peste 120 de firme au fost prezente ieri la Conferința de afaceri ”Republica Moldova – destinație pentru investițiile românești”, dovedind că acest eveniment economic România-Republica Moldova este cel mai important din ultimii ani.

Cele mai importante instituții cu implicare în economia Republicii Moldova, precum și instituții importante, cu impact asupra mediului de afaceri din România, au avut reprezentanți la acest eveniment.

Invitatul special, Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a dovedit încă odată că dorește să fie un partener apropiat al mediului de afaceri din România, militând în cadrul conferinței pentru încurajarea companiilor românești de a investi în Republica Moldova.

Ambasadorul României în Republica Moldova , Excelența Sa Daniel Ioniță a afirmat: ”Valoarea unei relaţii speciale, frăţeşti aş spune, cum este cea dintre România şi Republica Moldova depinde, nu numai de cantitatea schimburilor comerciale, dar şi de calitatea cooperării noastre bilaterale. România are uşile deschise pentru antreprenorii din Republica Moldova care vor să dezvolte afaceri pentru pieţele europene”.

Alături de Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), co-organizator al evenimentului s-a aflat și Camera de Comerț și Industrie a României, un vechi partener al acesteia.

Cristina Gherasimov, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova: ” Avem 43 de acorduri de liber schimb, între care cu UE şi Statele CSI. Moldova oferă o forţă de muncă înalt calificată, majoritatea tinerilor vorbesc trei/patru limbi. De obicei costurile forţei de muncă sunt printre cele mai mici din regiune.”

Irina Vlah, başcanul UTA Găgăuzia a afirmat: ”Avem multe de învăţat de la România şi vrem să învăţăm. Vom fi elevi buni şi ne vom bucura împreună de progresele noastre comune. Vrem să fim mai aproape unii de alţii şi ne dorim o integrare mai mare social-economică.”

”Guvernul Republicii Moldova va oferi sprijin important investitorilor din România, încurajându-i să vină în țara noastră” a afirmat Ion Lupan, șef secretariat al Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru.

Momentul central al Conferinței de afaceri ”Republica Moldova – destinație pentru investițiile românești” a fost lansarea platformei interactive de afaceri ”ro-md business.”

Ciprian Croitoru, președintele Comisiei de Administrație Publică și Dezvoltare Regională din cadrul UNPR, a prezentat în detaliu modul în care va funcționa această platformă de business.

Ea va oferi companiilor românești și moldovene posibilitatea de a avea toate informațiile necesare pentru a-și putea dezvolta afaceri de-o parte și alta a Prutului.

”UNPR va continua să ofere în mod gratuit companiilor din Republica Moldova, care doresc să investească în România, consultanță primară, juridică, economico–financiară, administrativă, fonduri europene” a ținut să precizeze președintele UNPR, Ioan Lucian, pentru a întări rolul important pe care confederația patronală din România dorește să-l aibă în relațiile dintre mediile de afaceri din România și Republica Moldova.

Conferința de afaceri ”Republica Moldova – destinație pentru investițiile românești” deschide un capitol important în relațiile economice dintre cele două state, România fiind cel mai mare investitor străin al țării vecine și prietene.

Biroul de presă UNPR                                                                                                                                                     București

28.05.2021