SCURT ISTORIC

SCURT ISTORIC

Uniunea Nationala a Patronatului Român (UNPR) este constituita ca organizatie neguvernamentala, non profit, fara caracter politic care cuprinde firme din sectorul privat cu capital integral românesc, mixt sau numai cu capital strain. A fost înfiintata în anul 1991, cu scopul de a ocroti interesele patronilor mici si mijlocii activând în domeniul serviciilor, comertului si productiei.

UNPR este o uniune de federatii patronale, cu patrimoniu propriu si personalitate juridica. În afara filialelor judetene, din UNPR mai fac parte si asociatiile profesionale din diverse domenii de activitate, reprezentând ramuri si subramuri ale economiei nationale.

1992 – a însemnat pentru UNPR initierea colaborarii cu institutia Guvernului, Theodor Stolojan, prim-ministru la acea data, fiind un receptiv partener de discutii. Totodata, la 17 martie 1992, UNPR a fost admisa în Asociatia Mondiala a Întreprinzatorilor Mici si Mijlocii. În acelasi an s-au pus bazele unei strânse colaborari cu institutia Camerei de Comert si Industrie a României si a Municipiului Bucuresti.

1993 – a deschis relatia UNPR cu Sindicatele, prin semnarea unui protocol de colaborare si stabilirea unui program de masuri care sa o sustina. În acelasi timp, UNPR s-a evidentiat printr-o prezenta activa la nivelul sferei economice si a societatii civile.

Prezenta si initierea a numeroase congrese si conferinte, seminarii de specialitate si evenimente organizate de institutiile guvernamentale, camere de comert si ambasade, organisme internationale, au cristalizat rolul UNPR în sustinerea si dezvoltarea mediului de afaceri si implicit a patronatului român.

Perioada 1991 – 2002 a fost o perioada de cautari si de exprimari eterogene în planul socio-economic, institutia patronala neputând sa se manifeste ca un lider de opinie si sa fie o speranta pentru patronii români. Motivatia unei astfel de situatii rezida din lipsa de fonduri, dar si din imposibilitatea gasirii, la acea data, a unor persoane competente care sa abordeze în mod profesional o astfel de problema de anvergura nationala.

8 iunie 2002 – Uniunea Nationala a Patronatului Român a pornit pe un alt drum, cu o noua conducere si cu noi obiective, mult mai angajante decât pâna atunci, deschizându-i-se astfel calea spre o noua cunoastere de sine si spre un orizont ce îi va aureola imaginea de unica institutie patronala menita sa apere interesele tuturor celor ce muncesc cu adevarat si contribuie la bunastarea României.

1 Septembrie 2003 UNPR a lansat la Palatul Patriarhiei prima carte despre institutia patronala din Romania, lucrarea intitulata “Dovada ca suntem si vom fi”.

06 Ianuarie 2004 s-a semnat la Sinaia de catre UNPR si Uniunea Antreprenorilor Privati din Bulgaria (Vuzdrajdane) un protocol de colabolarare.

15 decembrie 2004 – UNPR a devenit membru partener al Uniunii Întreprinzatorilor Mici si Mijlocii din cadrul Partidului Popular European ( SME Union of EPP)

13 ianuarie 2005 – UNPR a devenit membru partener al Confederatiei Constructorilor Europeni (European Builders Confederation)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *