Misiune economica de succes a  UNPR în Republica Moldova

La propunerea Asociației Investitorilor Români din Republica Moldova (AIR), Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR) a efectuat în perioada 16-19 iulie o misiune economică, la Chișinău. Momentul central al misiunii a fost semnarea Acordului de Parteneriat dintre UNPR și AIR, acord ce deschide, în mod practic perspectiva unei largi colaborări cu mediul de afaceri din Republica Moldova.

Pentru a face față agendei deosebit de încărcate a misiunii, UNPR a deplasat o puternică delegație formată din:

–   Ioan Lucian, președintele UNPR

– Florin Balint, vicepreședinte și coordonatorul politicilor interne și internaționale ale confederației.

–   Ovidiu Vladu, președintele comisiei IT

–   Carmen Diaconu, președintele comisiei Sănătate

–   Stela Săsăran, membru comisia Sănătate

–   Mircea Farcaș, membru comisia Sănătate

–   Ciprian Croitoru, membru comisia Sănătate

–   Gheorghe Barna, consilier UNPR

              Semnarea Acordului de parteneriat cu AIR a deschis seria activităților comune UNPR – AIR, la Chișinău. Cei doi președinți Ioan Lucian și Dan Nuțiu și-au exprimat încrederea totală în eficiența colaborării celor două organizații patronale și în modul de reprezentare a intereselor comune.

              A avut loc o întrevedere la Consiliul Economic de pe lângă primul-ministru,  reprezentat de Șeful Secretariatului, domnul Ion Lupan.  Consiliul Economic poate fi un partener extrem de important în dezvoltarea relațiilor UNPR și AIR, cu instituțiile importante dar și cu zone ale economiei din Republica Moldova.

              Primirea delegației UNPR de către primul ministru al Moldovei a însemnat încurajarea de la cel mai înalt nivel a demersurilor pe care UNPR, urmează să le facă pentru a conlucra eficient cu mediul de afaceri din Moldova. ”Aveți întreaga susținere pentru orice activitate care aduce plusvaloare apropierii dintre România și Moldova în zona economică” a ținut să sublinieze premierul Pavel Filip la deschiderea convorbirilor cu delegația UNPR.

”Este foarte important ce mesaj primim de la cel mai înalt nivel pentru ceea ce vom întreprinde pe viitor împreună cu mediul de afaceri din Moldova”, a subliniat președintele UNPR, Ioan Lucian în alocuțiunea de la Guvernul Moldovei.

Ministrul Economiei a fost impresionat de profesionalismul cu care au fost abordate subiectele de pe agenda de discuții:

– Internaționalizarea firmelor moldovenești împreună cu cele din România

– Accesarea de fonduri europene pentru realizarea unor proiecte pe zona transfrontalieră România-Moldova.

– Zona IT și cea medicală, precum și pachetele turistice comune au fost subiectele de dialog dintre ministrul Chiril Gaburici și delegația UNPR.

Interesați fiind de colaborarea cu administrațiile locale cei din delegația UNPR s-u deplasat la sediul CALM.

Aici au fost primiți de câțiva primari ai unor localități moldovene care și-au exprimat interesul de-a  folosi experiența UNPR de colaborare cu administrațiile locale din România.

Semnarea Acordului de Parteneriat cu MIEPO a reprezentat un punct important pe agenda delegației, confirmând interesul major al UNPR de-a găsi parteneri cu potențial important, așa cum este MIEPO.

Rectorul Universității Tehnice din Chișinău a răspuns solicitării de avea o întrevedere cu delegația UNPR, datorită interesului major pe care confederația patronală din România îl are în zona învățământului tehnic universitar. S-a discutat problema participării comune, la realizarea unor proiecte ce presupun folosirea realității augumentate în instruirea studenților precum și atragerea acestora în zona IT-ului și a eficienței energetice.

Întâlnirile business to business a membrilor delegației din sfera medicală, IT, eficiență energetică cu companii similare moldovene au încheiat cu succes seria activităților UNPR la Chișinău.

În zilele următoare conducerea UNPR vă face cunoscut setul de măsuri concrete propuse companiilor private și partenerilor săi din Republica Moldova.

1

11

5

Biroul de presă

Uniunea Națională a Patronatului Român

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *