STRATEGIA DE DEZVOLTARE UNPR, Comisia TURISM

Roberto Di Fiore, Presedintele Comisiei Turism

 

Turismul in Romania este inca considerat o ramura minora al PIB –ului si o activitate redusa a economiei in tara intreaga. In strainatate Romania este vazuta ca patria lui Dracula din Transilvania si putini straini cunosc adevarata Romania si potentialitatea ei balneara, culturala si istorica si peisagistica. Chiar si pentru romani este o descoperire tara cu ultimele evolutii ale structurilor receptive restucturate sau nou infiintate, multe finantiate prin proiecte europene.
Exista hoteluri la standard european, pensiuni , agroturisme demne de a fi cunoscute si mai ales lansate in circuitul international si national cu o actiune sinergica si profesionala de marketing turistic. De la mare la munte turismul romanesc poate representa o resursa economica importanta pentru economia nationala si locala.

 

 

 

Propuneri, idei, pentru definitivarea strategiei UNPR in domeniul turismului

 

  • In prima faza se pot contacta hotelurile si pensiunile din tara pentru a incheia un acord de colaborare in care sa se acorde membrilor UNPR si angajatilor firmelor ale membrilor un discount mai mare decat cel acordat agentiilor de turism. Aceasta actiune ar putea duce la o mai mare fidelizare a turistilor (membri in UNPR, familie si angajati) asigurand un flux continuu structurilor noi infiintate si promovarea acestora.
  • In faza successiva s-ar putea concretiza actiuni menite sa dezvolte un segment momentan inexistent: TURISMUL NATURALISTIC care este foarte dezvoltat in Italia. In Romania exista turism rural, agroturism dar inca nu aceasta expresie de “Turism Naturalistic”.
  • Acest segment amplu dezvoltat in alte tari presupune exploatarea resurselor paesagistice naturale foarte bogate si diversificate ale Romaniei. Turismul in aer liber, turism rural, cicloturismul, mototurismul, turismul sportiv in aer liber ca rafting si parapanta. Vorbim de TURISM ACTIV. De aceea roulul UNPR ar fi acela de a institui si dezvolta acest segment de “Turism Naturalistic” care poate include multe structuri turistice din mediul rural. UNPR poate crea o Platforma de dezvoltare a acestui segment care presupune studierea DOTARII STANDARD a unei structuri care va face parte din lista structurilor promovate pentru TURISMUL NATURALISTIC. Evident aceste structuri devin la randul lor membri al UNPR.

 

  • Pentru prima data in Romania UNPR poate pune bazele unui Workshop International B2B invitand Tour Operators din strainatate care se vor intalni cu operatorii inclusi in lista Platformei create de UNPR al TURISMULUI NATURALISTIC. Astfel li se va oferi inedita oportunitate de promovare proprietarilor de structuri hoteliere, de agriturisme si pensiuni , membri ai Platformei, vor putea fi pentru prima data interlocutori directi cu operatori straini intr-un climat profesional fara mari investimente economice de promovare.

 

  • TURISMUL NATURALISTIC da posibilitatea de a crea EVENIMENTE naturalistice turistice cum exista de exemplu in Italia: concursuri de fotografie peisagistica sau un curs de desen precum si cursuri de reactualizare a anumitor meserii disparute in timp cum ar fi prelucrarea in lemn, olaritul, cusaturile traditionale sau cursuri de bucatarie traditionala.

 

  • Pe termen lung (prin un proiect pilot din Olanda de 12 de ani in urma) UNPR isi poate propune un mai ambitos proiect al TURISMULUI NATURALISTIC : Organizarea unui eveniment national per teritoriul  Muzeului Satului in care sa se regizeze in perimetrul muzeului viata de altadata cu oameni imbracati ca in epoca respectivelor constructii, un gustos percurs gastronomic traditional cu parteciparea a mai multor grupuri de muzica populara.

In afara muzeului, adiacent, se pot infiinta stand-uri unde firmele micilor producatori locali si din tara sa creeze un targ traditional de diverse produse. Acest eveniment ar trebui mediatizat si organizat cat mai aproape de statiuni turistice care asigura deja un flux de mii si mii de turisti din Iunie pana in Septembrie.

 

Roberto Di Fiore