Candidații pentru Primăria Bacău și-au expus planurile pentru dezvoltarea economică a municipiului, la o dezbatere organizată vineri după-amiază, de Uniunea Națională a Patronatului Român, la Centrul de Afaceri și Expoziții. Din cei nouă candidați, au participat șase: Dragoș Luchian – PNL, Dragoș Ștefan – ALDE, Cristian Ghingheș – independent, Emil Melinte – independent, Constantin Scripăț – PMP și Claudiu Dorneanu – M10. Singurul care a menționat în dezbatere diaspora și forța de muncă din străinătate ce ar putea să se întoarcă acasă a fost senatorul Dragoș Luchi

Rolul de gazdă, din partea Uniunii, l-a avut Constantin Petcu, care a ținut să pună accentul pe relația autorităților locale cu patronatele. De asemenenea, Petcu a insistat să se delimiteze de sistemul Camerelor de Comerț și Industrie, deși reprezentanții CCI Bacău erau în sală, invitați chiar de organizatori. Redăm temele discutate și răspunsurile candidaților participați la dezbatere:

Cum văd candidații relația Primăriei cu patronatele

Cristian Ghingheș (independent) a apreciat că Bacăul nu este numai un oraș-târg, ci și un important nod rutier, având dezavantajul lipsei unei autostrăzi, la cel mult 70-80 de km, care să lege Moldova de Ardeal. „Granița nu trebuie să se oprească la munții Carpați”, a afirmat Ghingheș. El a promis dezbateri publice pentru toate proiectele majore de investiții.

Dragoș Ștefan (ALDE) a criticat lipa de viziune manifestată de municipalitate în revenirea Bacăului la statutul de pol economic. „Primarul va trebui să se gândească la soluții pentru atragerea investitorilor și acordarea de facilități fiscale”, a spus Ștefan, care a promis un dialog cu mediul de afaceri și „o colaborare strânsă”.

Dragoș Luchian (PNL) a transmis un mesaj mediului de afaceri: „Vreau să fim parteneri!” și a pledat pentru creșterea încrederii reciproce, prin realizarea unui parteneriat cu universitățile, oamenii de afaceri și patronatele din Bacău. „Mediul de afaceri trebuie să se implice în deciziile administrative”, a mai spus candidatul PNL Bacău.

dezbatere electorala Bacau (23)

Exemple de facilități pentru investitori și măsuri pentru asigurarea forței de muncă

ghinghesCristian Ghingheș (independent) a spus că există un program european privind combaterea neangajabilității tinerilor, care nu a fost accesat de autoritățile din România, dar care ar fi util în acest domeniu. Candidatul a deplâns plecarea tinerilor din Bacău, fenomen cauzat de faptul că nu au unde să-și petreacă timpul liber. „Spațiile de la Centrul de Afaceri trebuie ocupate în urma unor concursuri publice, arbitrare și de patronate”, a promis Ghingheș.

stefanDragoș Ștefan (ALDE) a cerut realism și o analiză a oportunităților reale oferite de Bacău. În opinia candidatului ALDE, IMM-urile au nevoie de reducerea și diferențierea taxelor pe suprafețele comerciale. „NU e ok ca un comerciant cu 100 mp să plătească la fel ca unul care deține 1.000 mp”, a apreciat Dragoș Ștefan. În opinia sa, facilitățile fiscale ar trebui să vizeze investitorii în vârstă de până în 40 de ani. Pe termen scurt, sunt prioritare facilitățile pentru investitori. „Să venim cu un parc industrial în care să existe și creșe și grădinițe”, a propus candidatul ALDE.

luchianDragoș Luchian (PNL) și-a prezentat propunerile pentru atragerea investitorilor și susținerea antreprenorilor, prin dezvoltarea parcurilor industriale. Candidatul a amintit ca Primăria Bacău deține 25 de hectare de teren la Sarata, ce pot fi parcelate și amenajate, în vederea închirierii. Tuturor investitorilor li se vor asigura condiții egale. În planurile liberalului, intră dezvoltarea unui parc tehnologic, a unui terminal cargo, la aeroport, în parteneriat cu autoritățile județene. De asemenea, e nevoie de infrastructură și o rețea școlară corelată cu cerințele pieței muncii.

„Să ne uităm și spre diaspora! Putem să-i capacităm pe cei care au emigrat, să-i convingem să se întoarcă în țară”, a mai spus Luchian. Liberalul a pledat pentru reindustrializarea Bacăului, pentru că e nevoie de o industrie cu valoare adăugată mare.

dezbatere electorala Bacau (28)