Planificată doar pentru 40 de minute, întâlnirea Forului Organizațiilor Patronale din Bihor (FOP) cu președintele Consiliului Județean, s-a extins la mai mult de 90 de minute, urmare a seriozității cu care cele două părți au tratat perspectiva dezvoltării județului, într-un mod punctual și pragmatic. Astfel, cele 10 organizații patronale care constituie primul For al Organizațiilor Patronale dintr-un județ al României, asociere cu o pondere de peste 95% din rândul tuturor organizațiilor bihorene, și-au exprimat, fiecare în parte, propunerile privind dezvoltarea județului Bihor într-un mod stabil, predictibil și inteligent. Principiile ar asigura, conform punctului de vedere al reprezentanților mediului de afaceri bihorean, o certitudine în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor pe termen mediu și lung.

În acest context, președintele Consiliului Județean, Sándor Pásztor, și-a exprimat susținerea totală a Memorandum-ului, afirmând că instituția condusă de domnia sa va veni cu completări. De asemenea, și-a exprimat acordul unei cooperări periodice pe probleme punctuale din Memorandum-ul înaintat de FOP Bihor, ca proiect pentru strategia politică a evoluției economice a Bihorului, pe câteva obiective care au făcut parte, de-a lungul vremii, din strategiile campaniilor electorale ale tuturor partidelor. Cu alte cuvinte, mediul de afaceri nu vine cu noutăți radicale, decât în ideea ca toți factorii responsabili să se pună de comun acord pe câteva direcții în care consecvența și stabilitatea susținerilor să fie principii fundamentale pentru dezvoltarea pe termen lung a județului Bihor.

1

Memorandum-ul nu este altceva decât o creionare scrisă și asumată de factorii politici, economici, academici, culturali și de sănătate ca, împreună, de comun acord, să se susțină reciproc pe aspecte fundamentale, cu prioritate cele legate de dezvoltarea infrastructurii rutiere  în Bihor, a concentrării pe reducerea diferențelor dintre sat și oraș în tot județul – ca și condiții de viață și o agricultura moderna si debirocratizată, a promovării formei de învățământ dual care să asigure personal calificat, cu locuri de muncă garantate, precum și cea a promovării valorilor turistice ale județului Bihor, cu scopul atragerii unui flux turistic semnificativ în județ, cu atât mai mult cu cât eforturile de dezvoltare ale Aeroportului sunt finalizabile.

Întâlnirea s-a finalizat cu stabilirea concretă a Parteneriatelor de colaborare pe direcțiile consemnate în Memorandum.

FOP BIHOR, FORUL ORGANIZATIILOR PATRONALE BIHOR, s-a creat prin Acordul de parteneriat încheiat la data de 19 ianuarie 2017, între următorii reprezentanți ai mediului de afaceri și ai asociațiilor profesionale din județul Bihor: Federația Patronilor Bihor, reprezentată prin Ioan Lucian în calitate de președinte; Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bihor reprezentată prin dl. Constantin Badea – director general; Consiliul Local al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii Oradea, reprezentat prin dl. Ioan Mintaş, președinte; Asociația Cluster Zepher, reprezentată prin Constantin Jurcă, președinte; Colegiul Farmaciștilor din Județul Bihor, reprezentat prin dr. Sebastian Nemeth, președinte; Asociația Camera de Comerț și Industrie Româno-Maghiară Carpatia, reprezentată prin dl. Kiraly Csaba Jozsef, în calitate de membru al Consiliului Director, Casa de Comerț a Ungariei – Biroul Regional Oradea, reprezentată prin dl. Sarkozi Zoltán, în calitate de director al Biroului Comercial al Ungariei, filiala Oradea; Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, filiala Crișana, reprezentată prin dr. Vlad Cristian Deac în calitate de președinte; Asociația Județeană a Crescătorilor și Lucrătorilor în Reproducția Animalelor, reprezentată prin Viorel Porumb, în calitate de președinte; Colegiul Medicilor din județul Bihor, reprezentat prin dr. Carmen Pantiş, președinte, organizația având ca secretar general pe Dorel Puchianu.

Memorandumul FOP, agreat şi de CJ Bihor