În urma unor analize „efectuate de oameni responsabili și atașați faţă de valorile socio-culturale, spirituale și economice”, s-au stabilit obiectivele majore ale județului pe termen mediu și lung.

Aceste obiective sunt stipulate într-un document numit „Memorandum pentru Bihor” și este semnat de peste 50 de personalități din toate domeniile.

„Lipsa de colaborare, orgoliile oarecum nejustificate, dezinteresul pe care le-au manifestat cei care au răspuns de destinele judeţului Bihor au făcut ca în multe domenii să se piardă proiecte importante”, a atras atenţia Dorel Puchianu, secretarul general al Forului Organizaţiilor patronale din Bihor.

Pentru ca acest fapt să fie evitat de acum încolo, reprezentanţii tututor instituţiilor de decizie din judeţ, oameni de afaceri, dar și reprezentanţi ai cultelor au stat la masa de discuţii pentru a sincroniza aproape 100 de propuneri şi a trasa direcţiile dezvoltării Bihorului. Documentul a fost semnat la Prefectura Bihor vineri, iar prefectul Ioan Mihaiu a ţinut să sublinieze că realizarea obiectivelor din acest document se va bucura de tot sprijinul său.

„Asigurăm că ne vom da concursul pentru dezvoltarea judeţului. Acesta este şi scopul nostru, al Prefecturii, de a fi un factor de coeziune pentru toţi aceşti factori cu putere de decizie pentru dezvoltarea judeţului”, a spus reprezentantul Guvernului Ioan Mihaiu.

În acest sens a vorbit şi subprefectul Iulius Delorean: „Am un singur scop: vreau să văd în practică tot, tot, tot ce este în acest document. Şi pentru aceasta sunt gata să fac orice”.

Atât preşedintele Senatului Universității  Oradea, Sorin Curilă, cât şi fondatorul Universităţii Agora, Mişu Jean Manolescu au susţinut cauza studenţilor cărora trebuie să li se ofere cadrul să „se exprime din punct de vedere cultural”.

„Vocea mediului de afaceri, s-a făcut auzită şi prin punctul de vedere al directorului CCI Bihor Constantin Badea care a spus tranşant că „atunci când colectivitatea doreşte să realizeze un anumit program, atunci clasa politică trebuie să fie unitară şi să prioritizeze problemele care le au comunităţile locale”.

„Memorandumul pentru Bihor” s-a născut ca o idee, în laboratoarele Federaţiei Patronilor Bihor, iar pentru prima dată ideea a fost acceptată în spaţiul public în timpul discuţiilor organizate de FPB cu mediul politic în campania electorală. Între timp, forţele politice bihorene, cu excepţia PNL au semnat un asemenea document, dar preşedintele FPB consideră că atât timp cât Bihorul are de câştigat orice demers este binevenit.

La următoarea întâlnire se vor stabili priorităţile astfel ca printr-un lobby puternic aceste obiective să prindă contur. De-a lungul vremii astfel de documente, dar într-un cadru mai larg, realizate şi însuşite de o formaţiune politică aflate la putere, s-au numit „strategie de dezvoltare a judeţului”.

În ciuda faptului că „Memorandumul pentru Bihor” este în document extrem de ambiţios, deocamdată mizăm pe cuvântul de onoare al semnatarilor că acesta se va şi realiza sperând ca „Dumnezeu să ne lumineze minţile!”, aşa cum a spus preşedintele FPB Ioan Lucian.

Ce vor memorandiștii?

A. Cultură

-organizarea unui eveniment cultural de importanţă națională, europeană

-dezvoltarea potențialului cultural al judeţului Bihor, bazat pe multilingvism, multietnicitate, multiconfesionalism

B.Învăţământ

– implementarea învățământului dual, cu scopul asigurării forței de muncă calificată în parcurile industriale ale judeţului, precum și pentru companiile din Bihor

-dezvoltarea proiectului de Parc Știinţific și Tehnologic MED-TECH, în colaborare cu mediul universitar

-realizarea unei Case de Cultură a Studenților

-realizarea unei Case a Intelectualilor

-reabilitarea și modernizarea școlilor din județ.

C.Culte

-susținerea modificării art. 48 al 1 din Constituţie

D. Sănătate

-dezvoltarea și modernizarea unităților de sănătate

E. Infrastructura rutieră

-drumul Apusenilor

-centuri pentru localitățile Beiuș, Ștei, Aleșd și Salonta

-finalizarea DN 76 și DN 19

-proiectul de infrastructură VIA Carpatia

-electrificarea căii ferate Oradea-Cluj

-realizarea unei legături feroviare de tip expres Oradea-Debrețin

-realizarea drumului de legătură Oradea- Autostrada Transilvania

-finalizarea tronsonului Autostrăzii Transilvania, Borș,Cluj

-deschiderea în regim de pezermanență a punctelor de trecere a frontierei RO-HU, care funcționează ocazional

F. Turism

-valorificarea cu prioritate a turismului balnear și montan

-dezvoltarea turismului cultural, ecumenic și medical

G. Industrie, eficiență energetică

-realizarea unor parcuri industriale în: Tileagd, Beiuș, Săcuieni, Valea lui Mihai

-sustenabilitatea energetică, susținerea efecienței energetice, enegia regenerabilă și investiţii durabile

H. Agricultură

-valorificarea și promovarea resurselor viticole

-promovarea asocierii în cadrul cooperativelor

I. Mediul de afaceri

Oradea, centru de excelență pentru promovarea internațională a afacerilor din regiunea de N-V

J. Sport

-realizarea unei săli polivalente de minim 5000 de locuri

-realizarea unui eveniment de importanță regională-națională-europeană care să scoată în evidență potențialul bihorean – Centru Internațional de Natație și Agrement

-realizarea unei Academii de fotbal care să ducă la dezvoltarea fotbalului bihorean pe principii sănătoase, propice înaltei performanțe

-construirea unui stadion cu pistă, multifuncțional cu 150000 locuri

-reabilitarea stadionului Tineretului Oradea

Centru de excelență pentru promovarea internațională a afacerilor din regiunea de N-V