La inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, delegația UNPR, formată din Florin BALINT- vicepreședinte, Ovidiu GOGA- vicepreședinte, Carmen DIACONU- coordonator al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova, au fost prezenți săptămâna trecută la Chișinău.

            Urmare a misiunii economice organizate în luna august a acestui an,  de  UNPR  în Republica Moldova și a propunerilor făcute Ministerului Economiei și Infrastructurii, de colaborare pe câteva  domenii, conducerea ministerului a lansat invitația confederației patronale de a deplasa o delegație de specialiști, în domeniul IT, Energii regenerabile, proiecte transfrontaliere.

            Secretarul de stat Vitalie TARLEV a propus delegației române un calendar de discuții si întâlniri foarte bogat.

Principalele teme de discuții au fost:

  1. Participarea UNPR , prin specialiștii săi, la dezvoltarea IT Hub-ului prin realizarea unui centru IDC ( Interactiv Digital Center), destinat aplicațiilor AVR ( Augmented Virtual Reality) investiție de aproximativ 28 mil USD, realizate în colaborare cu o companie americană specializată în dezvoltarea de software.
  2. La subiectul legat de politici energetice, a participat șeful departamentului din cadrul Ministerului pentru politici energetice
  3. Subiectul fonduri europene a inclus modalități prin care se poate participa în comun, la implementarea unor proiecte pe fonduri nerambursabile, inclusiv pe zona transfrontalieră;sunt posibilități de accesare de fonduri pe axele Danube și Black-Sea.

               În cadrul deplasării de la Chișinău, delegația UNPR s-a mai întâlnit cu rectorul Universității de Stat Prof.univ.dr.habil. Gheorghe CIOCANU și Prof.univ.dr.habil. Florentin PALADI, Prorector pentru activitatea ştiinţifică.

            Reprezentanții UNPR au făcut o prezentare în fața Senatului Universității legat de proiectele propuse spre a fi realizate împreună și în care Universitatea este chemată să participe ca partener important.

            ” Există premise serioase că putem concretiza câteva proiecte discutate în cele două zile la Chișinău, de aceea, Uniunea noastră, va trata cu maximă responsabilitate această relație deosebită cu Guvernul Moldovei și cu Universitatea de Stat”, a declarat Florin BALINT, la sfârșitul programului de întâlniri din capitala Moldovei.

 

 

Biroul de Presă

Uniunea Națională a Patronatul Român