CANDIDAȚII UDMR ȘI USR PLUS AU RĂSPUNS INVITAȚIEI DE A PARTICIPA LA MASA ROTUNDĂ

DIALOG FEDERAȚIA PATRONILOR BIHOR – VIITORI PARLAMENTARI AI JUDEȚULUI BIHOR

 

Candidații UDMR (dl. Cseke Attila pentru Senatul României și dl. Szabó Ödön pentru Camera Deputaților) și candidații ALIANȚEI USR PLUS (dl. Silviu Dehelean pentru Camera Deputaților și dl. Andrei Acs – pentru Senatul României) au participat ieri, 19 noiembrie 2020, la masa rotundă DIALOG FEDERAȚIA PATRONILOR BIHOR – VIITORI PARLAMENTARI AI JUDEȚULUI BIHOR.

La evenimentul organizat în sediul Federației Patronilor Bihor, au participat, în limitele impuse de pandemie, oameni de afaceri din Bihor din domeniul energiei regenerabile, IT, stomatologie, servicii de îngrijire paliativă, utilaje și echipamente pentru agricultură, etc.

Evenimentul prezidat de președintele Federației Patronilor Bihor, dl. Vasile FONOAGE a debutat cu prezentarea platformei program a fiecărui candidat.

“Două-trei paliere sunt importante pentru noi în perioada următoare. În primul rând, protejarea locului de muncă – poate cel mai important aspect care reiese din toate studiile făcute până acum, deoarece este un număr semnificativ de cetățeni care și-au pierdut locul de muncă în urma acestei pandemii. În al doilea rând, crearea de locuri de muncă și în al treilea rând investiții în domenii strategice”, a declarat dl. Cseke Attila, adăugând “în domeniul protejării locului de muncă este nevoie de foarte multă predictibilitate. Atât angajatorul cât și angajatul trebuie să știe ce îl așteaptă după 1 ianuarie și ce măsuri sunt în vigoare doar până la 31 decembrie. Noi credem că acum, în noiembrie, este momentul și nu în 28/29 decembrie să se anunțe care sunt măsurile ce se vor aplica și anul viitor”. Datorită faptului că două categorii de vârstă (sub 29 și peste 50 de ani) sunt mai vulnerabile în perioada de pandemie, în sensul că dacă și-au pierdut locul de muncă le este mai greu să se reangajeze, UDMR propune ca “statul să finanțeze jumătate din salariul oferit de întreprindere cu o sumă de până la 2.500 RON”, a subliniat președintele UDMR Bihor. Statul trebuie să acorde împrumuturi cu garanții de stat cel puțin în două industrii, industria farmaceutică și industria alimentară, iar noi “am propus deja crearea unui Parc Industrial Medical”.

Candidatul UDMR Szabó Ödön, subliniind faptul că proiectele începute trebuie continuate și finalizate, a făcut o trecere în revistă atât a realizărilor cât și a planurilor de viitor: simplificarea legislației care vizează mediul de afaceri (tichetele valorice prevăzute în mai multe legi au fost cuprinse într-o singură lege care să prevadă toate posibilele stimulente pe care angajatorul ar dori să le ofere, pe lângă salariu, sub această formă; pe lângă tichetele cunoscute, dl. Szabó Ödön a adăugat un tichet cultural cu care angajatul să meargă la teatru, Filarmonică, concert, festival, etc.). În privința legii exproprierii, “trebuie realizat un cod al exproprierii. Ar trebui să fie o inițiativă legislativă care să stipuleze că nu poți fi expropriat doar pe baza unei evaluări”, a continuat dl. Szabó Ödön, adăugând “statul ar trebui să plătească 25% în plus față de valoarea proprietății, ca și compensație morală pentru disconfortul psihic creat”. În privința educației, modelul învățământului dual trebuie implementat și la nivel universitar, iar deductibilitatea fiscală să se aplice și pentru cei care vor realiza parteneriate cu universitățile pentru învățământ dual. UDMR este preocupat, în aceeași măsură, și de problema infrastructurii feroviare de mare viteză.

“Noi, cei din Alianța USR Plus avem sloganul o Românie fără hoție, slogan care vorbește despre integritate în funcții publice și echitate”, a declarat președintele USR PLUS, dl. Dehelean, adăugând “în momentul în care reușim să limităm hoția, să limităm risipa și să aducem mai multă competență în funcția publică, din acel moment ar trebui să avem suficient de multe resurse pentru ceea ce ne interesează de fapt pe toți: educație, sănătate, infrastructură și economie”. Dl. Dehelean a făcut referire la 3 din cele 40 de angajamente luate de USR PLUS: fleximunca, debirocratizarea și zero taxe pe salariul minim, fiind completat de dl. Andrei Acs, care a făcut referire la câteva măsuri ale acestor angajamente: crearea unor oportunități de integrare pe piața muncii a tinerilor, repopularea satelor prin înființarea organismelor de management ale destinațiilor turistice prin care tinerii vor fi stimulați să rămână în țară și să înființeze afaceri și digitalizare prin oportunitățile de finanțare venite prin Green Deal.

Participanții la eveniment au sesizat mai multe probleme, printre care necesitatea creării unui cod comercial și al unui tribunal comercial, “așa cum în comerțul internațional există coduri INCOTERMS”, a subliniat dna. Maria SABIN, general manager Sapico Bador. “Organizarea judiciară este gândită în așa fel încât cauzele comerciale să nu mai ajungă la judecătorie, ci la Tribunal, în cadrul căruia sunt anumite secții specializate pe domeniul comercial”, a asigurat-o dl. Dehelean. În același timp, dl. Szabó Ödön i-a promis dnei. Sabin că va studia aspectul de abuz de putere dominantă adus de domnia sa în discuție.

La sesizarea managerului firmei PanAgroTeh Service SRL, dl Will BOROȘ, că sunt probleme în privința digitalizării propunând ca statul să aibă o implicare în acest sens, dl. Dehelean l-a asigurat că își dorește “realizarea softurilor care să permită comunicarea între diferite instituții ale statului”.

“Dorim să aducem patronatele cât mai aproape de actul de luare a deciziei. Asta presupune să se modifice inclusiv legea patronatelor și să aveam un parteneriat inclusiv cu dumneavoastră”, a subliniat dl. Constantin JURCĂ, președinte Cluster Zepher. La solicitarea unui parteneriat în privința clădirilor pasive, dl. Attila Cseke a precizat că a prezentat deja, în timpul campaniei alegerilor locale, un proiect de construire al unui cartier inteligent, cu clădiri cu consum energetic redus, asigurându-l că va găsi în UDMR partenerul implementării acestui proiect.

Prezent la eveniment, dl. Vlad DEAC, președintele Asociației Medicilor Stomatologi de Practică Privată din România, filiala Crișana, membru în Colegiul Permanent al FPB, a ținut să sublinieze faptul că “există un program de granturi votat în Parlament, dar stomatologia, care a fost închisă prin ordonanță militară în timpul pandemiei pe perioada de urgență, nu este inclusă în aceste granturi, fiind singurul domeniu medical în care pacientul nu beneficiază absolut nimic de la stat. Acesta este un aspect care trebuie reglementat cât mai urgent. De asemenea, banul trebuie să urmeze pacientul care trebuie să beneficieze, în cuantumul virat în cadrul asigurărilor de sănătate, de un pachet de servicii stomatologice în fiecare an.”

“Mesajul UDMR este acela de reprezentare a intereselor acestui județ. Realizările de până acum sunt cuantificabile. Vă rog să ne căutați dacă aveți propuneri”, a spus în mesajul de încheiere președintele UDMR Bihor.

“Alianța USR PLUS este formațiunea politică care își dorește cel mai mult modernizarea României”, a spus și dl. Dehelean, președintele USR PLUS Bihor.

În încheiere, președintele FPB, Vasile FONOAGE, le-a mulțumit pentru participare candidaților, menționând faptul  că a fost o întâlnire extrem de utilă și urându-le succes la alegeri.

 

Biroul de presă

Federația Patronilor Bihor