Agenda încărcată a Uniunii Naționale a Patronatului Român în săptămâna 18-23 ianuarie, când continuând dialogul (online) cu noii șefi ai administrațiilor municipale și județene, reprezentanții Confederației au dialogat cu președintele Consiliului Județean Maramureș- Ionel Bogdan, primarul Municipiului Tulcea- Ștefan Ilie și viceprimarul Municipiului Giurgiu-Silviu Dumitrescu.
Dacă în săptămânile trecute, primii invitați la dialog, de către reprezentanții conducerii UNPR, au fost: primarul Municipiului Bacău- Stanciu Viziteu Lucian Daniel, primarul Municipiului Piatra Neamț- Andrei Carabelea, președintele Consiliului Județean Timiș- Alin Adrian Nica, cei trei invitați din această săptămână și-au manifestat categoric dorința de a reașeza modul de colaborare al instituțiilor pe care le conduc cu reprezentanții mediului de afaceri.
Biroul unic în primării pentru autorizarea documentelor depuse de firmele private, Comisia Economică Consultativă, înființarea de parcuri științifice și tehnologice avansate, învățământul dual-vocațional folosind realitatea augmentată și virtuală, digitalizarea, proiecte comune pe fonduri europene, au fost principalele teme propuse de către UNPR, în dialogul cu invitații săi.
- Suntem dispuși să ne aducem aportul intelectual și material, pentru a participa la activități și proiecte pe domeniile propuse, astfel încât economia județului, a municipiului dumneavoastră să cunoască revirimentul așteptat, iar investitorii și antreprenorii să-și desfășoare activitățile într-un mediu economic prietenos”, le-a transmis președintele Ioan Lucian, domnilor Ionel Bogdan, Ștefan Ilie și Silviu Dumitrescu.
Tânărul președinte al Consiliului Județean Maramureș- Ionel Bogdan, s-a arătat interesat de propunerile reprezentanților UNPR, dar și a celor de la Asociația Întreprinzătorilor Maramureș (AIM). De altfel la dialog au mai participat și președintele AGIR Maramureș- domnul Dinu Darabă, domnul architect Filip Ionuț Radu, de la Ordinal Arhitecților din România-Filiala Maramureș, semnatarii Acordului de parteneriat dintre organizațiile patronale și ai corpurilor profesionale din Maramureș.
Doamna Diana Iluț și domnul Sorin Orzac, lideri ai AIM, au vorbit despre dezvoltarea aeroportului din Baia Mare, dezvoltarea turismului maramureșean, dar și despre cooptarea ca și consilieri onorifici ai președintelui Ionel Bogdan, a unor specialiști din cadrul AIM.
Primarul Municipiului Tulcea- Ștefan Ilie, cu o experință vastă în administrația locală, le-a prezentat partenerilor de dialog viziunea sa, privind colaborarea cu mediul de afaceri tulcean, acesta conținând multe elemente care vor dinamiza colaborările viitoare. Mai mult de atât, a și nominalizat o persoană din cadrul primăriei, city managerul Nicolae Pibu, care se va ocupa în mod special de relația Primărie-UNPR.
“Ne dorim înființarea Comisiei Economice Consultative, ne dorim o strânsă și eficientă colaborare, cu reprezentanții mediului de afaceri din Tulcea”, le-a transmis primarul Municipiului Tulcea, reprezentanților UNPR.
Vor fi invitați să facă parte din Comisia Economică Consultativă și semnatarii Acordului de Parteneriat, organizațiile patronale și corpurile profesionale din Județul Tulcea: Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România- Filiala Tulcea, Baroul Tulcea și Asociația de Promovare și Dezvoltare Locală Tulcea.
Dialogul cu viceprimarul municipiului Giurgiu- Silviu Dumitrescu, s-a încheiat cu stabilirea unei foi de parcurs, a colaborării concrete dintre UNPR ȘI Primăria Municipiului Giurgiu. Aceasta cuprinde:
- Prezentarea de către UNPR a draft-ului de Hotărâre privind Înființarea Comisiei Economice Consultative .
- Prezentarea de către UNPR a draft-ului proiectului:” Centru integrat pentru dezvoltarea mobilității transfrontaliere prin tehnologii avansate”.
- Identificarea organizațiilor patronale și a corpurilor profesionale în activitate din Județul Giurgiu, pentru a fi cooptate în Comisia Economică Consultativă.
- Analiza între specialiștii primăriei Giurgiu și ai UNPR cu privire la dezvoltarea campusului liceal pentru învățământul dual, prin implicarea UNPR pe domeniul realității virtuale și augmentate.
- Consultări cu privire la înființarea biroului unic în primăriu Giurgiu, pentru depunerea documentelor pentru autorizări.
Se conturează astfel o colaborare concretă în perioada următoare:
„Aveți în mine un partener pe care vă puteți baza în acțiunile confederației ce vor duce la dezvoltarea economică a Municipiului Giurgiu”, a spus la sfârșitul întrevederii viceprimarul Silviu Dumitrescu.
La aceste întâlniri alături de președintele UNPR, Ioan Lucian, au mai participat din partea Confederației: Corneliu Pricope- prim-vicepreședinte UNPR( Bacău), Florin Balint-vicepreședinte (Bihor), Tiberiu Markos-președinte Comisie Cercetare- Inovare (Satu Mare), Sorin Andrei-vicepreședinte (Constanța), Tudor Rădăcineanu- director executiv UNPR.
Campania de promovare la nivel național a Comisiei Economice Consultative, a Biroului Unic de avizare, precum și a altor inițiative ale reprezentanților mediului de afaceri va continua și săptămânile viitoare, astfel încât la nivelul întregii țări, instituțiile importante locale,regionale și naționale, să realizeze un parteneriat funcțional și eficient cu reprezentanții mediului de afaceri.
Biroul de Presă UNPR