Dialog constructiv al Uniunii Naționale a Patronatului Român cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației- domnul ministru Attila Zoltan Cseke și la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului-cu doamna Secretar de Stat Daniela Nicolescu

Delegația Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR), condusă de domnul președinte Ioan Lucian și din care a mai făcut parte:domnul Corneliu Pricope- prim-vicepreședinte UNPR, doamna Laura Ciuhu- prim-vicepreședinte UNPR și Tudor Rădăcineanu- director executiv, a fost primită la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, de către Secretarul de Stat- doamna Daniela Nicolescu.

Agenda de discuții propusă de reprezentanții confederației patronale a cuprins 7 puncte:

 

 1. Reașezarea colaborării ministerului cu reprezentanții mediului de afaceri din România.

 

 1. Încurajearea demersului de coagulare a mișcării patronale din România.

 

 1. Folosirea platformei de comunicare FOPCP.RO, în dialogul cu reprezentanții mediului de afaceri din județele țării.

 

 1. Constituirea unui consiliu consultativ minister- patronate, corpuri profesionale.

 

 1. Dezvoltarea proiectului :”Produs în România”(“Produs în Argeș”, “Produs în Dolj”, “Produs în Timiș”).

 

 1. Internaționalizarea companiilor românești

 

 1. Reorganizarea Consiliului de Export

 

Au fost discuții la obiect, concrete, fără menajamente, în urma cărora cele două părți au convenit că relațiile dintre Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și reprezentanții mediului de afaceri și ale corpurilor profesionale trebuiesc reașezate :“ Suntem la această oră, 7 confederații patronale active și ne-am dori să organizați întâlniri pe teme concrete, la care să participăm în bloc, confederațiile patronale, ținând cont de faptul că există o amploare a coagulării mișcării patronale din România care nu mai poate fi ignorată, 142 de organizațiii patronale și corpuri profesionale din 21 de județe, au semnat un acord de parteneriat consimțind voința mediului de afaceri din România de a-și uni forțele”, le-a transmis președintele Ioan Lucian, Secretarului de Stat- Daniela Nicolescu.

“Guvernul României, Ministerul din a cărei conducere fac parte, și-ar dori să aibă ca partener de dialog pe teme importante pentru mediul de afaceri și cel al corpurilor profesionale din România, cu o forță unită care să reprezinte în mod real mișcarea patronală din România. Nu noi suntem de vină, că încă mai există disfuncționalități în colaborările celor 6 sau 7 confederații naționale active din România. Vă încurajăm să continuați procesul de coagulare ce a cuprins până acum mai bine de jumătate din județele țării”, i-a replicat Secretarul de Stat președintelui UNPR.

Delegația UNPR a mai insistat în discuțiile avute cu reprezentanții Ministerului, pentru reorganizarea Consiliului de Export, care în opinia lor funcționează ca o “castă închisă”, unde este extraordinar de greu să pătrunzi, pe niște criterii total subiective.

De asemenea UNPR-iști au oferit ca posibilitate de dialog între Minister și organizațiile patronale și corpurile profesionale din județele țării și nu numai, platforma FOPCP.RO, de curând pusă în funcțiune.

Confederația Patronală va propune o foaie de parcurs a modului în care ar trebui să evolueze colaborarea dintre Minister și reprezentanții mediului de afaceri.

La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, delegația UNPR, căreia I s-a mai adăugat și președintele Comisiei IT- domnul Ovidiu Vladu, au găsit un ministru, în persoana domnului Cseke Attila, deosebit de deschis, receptiv și disponibil pentru o viitoare colaborare concretă cu reprezentanții mediului de afaceri. Agenda de discuții a cuprins 5 puncte:

 

 1. Implementarea proiectelor în parteneriat public- privat în învățământul dual-vocațional.

 

 1. Dezvoltarea Parcurilor Industriale Cooperarea:

– Transfrontalieră

– Interregională

 1. Organizarea întâlnirilor/evenimentelor cu reprezentanții instituțiilor publice și private.
 2. Înființarea unei direcții generale (a 21-a) de colaborare cu mediul de afaceri.

Punctele au fost analizate în detaliu de către ministru și partenerii săi de dialog de la UNPR.

“Este pentru ultima dată domnule ministru, când ne dorim să avem un dialog cu domnia voastră în acest format; pe viitor vă propunem să dialogați doar la nivel de grup, format din cele 6 sau 7 confederații active la nivel național”, a ținut să precizeze președintele UNPR, la începutul discuției cu ministrul Cseke Attila.

Reprezentanții UNPR au mai propus ministrului, înființarea unei direcții în cadrul Ministerului (a 21-a), dedicată în exclusivitate mediului de afaceri.

“Voi analiza cu foarte mare atenție propunerile dumneavoastră și așa cum unii dintre dumneavoastră mă cunosc, nu voi promite nimic din ceea ce știu că nu voi putea face, dar dacă voi promite ceva reprezentanților mediului de afaceri, cu siguranță mă voi ține de promisiune”, a subliniat hotărât ministrul Cseke Attila.

Prim-vicepreședintele UNPR Laura Ciuhu, prim-vicepreședintele Corneliu Pricope și domnul președinte al Comisiei IT- Ovidiu Vladu, i-au prezentat Ministrului propuneri concrete, care să dinamizeze activitatea ministerului, în colaborarea cu mediul de afaceri.

Biroul de Presă UNPR