O nevoie mai mare de suport din partea celor cu experienta
26/04/2016Implicarea comunității de afaceri din Romania în susținerea sportivilor de performanță , insuficienta in lipsa unor legi coerente
28/04/2016
STRATEGIA COMISIEI DE MUNCA
Pe termen scurt si mediu, ne propunem sa actionam in sensul modificarii si/sau modernizarii legislatiei muncii, acest lucru fiind strict necesar pentru sprijinirea mediului de afaceri.
Asteptam de la dumneavoastra propuneri in acest sens.
In anii trecuti, UNPR a fost un actor social activ, paticipand in comisiile multidisciplinare constituite pe langa Ministerul Muncii la modificari legislative, cum ar fi: negocierile pentru modificarea Codului Muncii, a legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca si in comisiile de dialog social de la Ministerul muncii (Hotarari de Guvern).
PROIECTE PE TERMEN SCURT.
- Continuarea actiunilor privind modificarea/modernizarea legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Scopul urmarit:
Cresterea nivelului de siguranta la locurile de munca, in vederea prevenirii accidentelor de munca si a bolilor profesionale.
Aspecte urmarite:
- a) Crearea si promovarea unei CULTURI DE PREVENIRE, pentru realizarea unor locuri de munca sigure si a unei forte de munca sanatoase si productive, constientizarea angajatorilor si a angajatilor privind importanta actiunilor preventive.
b)integrarea securitatii si sanatatii in munca in programele de invatamant si formare profesionala,
c)securitatea si sanatatea in munca abordata ca institutie multidisciplinara. Serviciile de prevenire si protectie interne sau externe, trebuie sa aiba in componenta personal specializat in toate domeniile ce se regasesc in componentele sistemului de munca ( securitatea muncii, medicina muncii, psihologia muncii, situatiile de urgenta, ISCIR, electrosecuritatea, mediul etc.),
d)ridicarea nivelului de pregatire a specialistilor din domeniu, prin participarea acestora la cursuri de perfectionare continua,
e)necesitatea cresterii rolului asociatiei Corpului Expertilor in Securitate si Sanatate Ocupationala din Romania (CESSOR), prin care sa fie reglementata acesta activitate.
f)procedurile de formare/instruire continua a lucratorilor sa fie modernizate in sensul eficientizarii acestora.
- Eradicarea muncii la negru.
Pentru realizarea acestui DEZIDERAT sunt necesare modificari legislative care sa cuprinda:
a)set de prevederi care sa incurajeze angajatorii (taxele pe salarii sunt foarte mari),
- b) sanctiuni aplicate gradual functie de gravitatea si repetarea incalcarii prevederilor legale (avertisment, amenda,infractiune), dupa aparitia setului de prevederi.
- Fondul de risc.
- a) fondul de risc trebuie trecut sub controlul patronatelor si a monitorizarii de catre Curtea de conturi, pentru utilizarea sa in mod real si eficient. Activitatea acestuia sa fie transparenta.
b)nivelul de contributiei la fond a angajatorilor sa fie stabilit functie de nivelul implicarii acestora in activitatea de prevenire (nivel de risc, numar de accidente de munca si/sau imbolnaviri profesionale imputabile angajatorilor etc.)
c)decontarea completa a concediilor medicale pentru incapacitate temporala de munca.
- ASTEPTAM ALTE PROPUNERI.
STRATEGIA COMISIEI DE MUNCA
Pe termen scurt si mediu, ne propunem sa actionam in sensul modificarii si/sau modernizarii legislatiei muncii, acest lucru fiind strict necesar pentru sprijinirea mediului de afaceri.
Aspecte urmarite:
– decontarea 100% a concediilor medicale,
– asigurarea de sanatate sa cuprinda:
-pachetul de baza,
-pachete de servicii medicale dupa contributia fiecaruia.
-constientizarea/constrangere/aplicarea unitara a legii privind achitarea de catre angajatori a contributiilor aferente.
ASTEPTAM PROPUNERI