Patronatele sătmărene, faţă în faţă cu candidaţii pentru parlamentare
27/11/2016DUPA UN TURNEU IN TOATA TARA, IERI LA TIMISOARA, UNPR S-A CONFRUNTAT CU CANDIDATII LOCALI LA PARLAMENTARE
30/11/2016
Reprezentanți ai mediului de afaceri clujean și candidați la alegerile parlamentare au discutat în această săptămână, la Cluj-Napoca, despre problemele cu care se confruntă angajatorii români și perspectivele economice și fiscale ale următorilor ani. La masa rotundă organizată de Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), cu sprijinul Asociației Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, au participat candidați din partea Partidului Național Liberal, Partidului Social Democrat, Uniunii Salvați România, Uniunii Democrate Maghiare din România, Partidului România Unită și Partidului România Mare. La eveniment au fost invitați reprezentanți ai tuturor partidelor înscrise în cursa electorală.
„Scopul acestei întâlniri este să realizăm un dialog construcit între candidații la funcția de parlamentar și organizații patronale din județ. Atât parlamentarii, cât și reprezentanții mediului de afaceri au în egală măsură interesul ca economia județului să se dezvolte armonios, în concordanță cu specificul economic al județului, într-un mediul propice de afaceri”, a explicat demersul Ioan Lucian, președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român.
Candidații și-au prezentat proiectele din programul electoral legate de mediul de afaceri, prioritățile de dezvoltare economică pentru următorii patru ani și intenția de a contribui la stabilitatea legislativă, atât de necesară mediului de afaceri. Reprezentanții mai multor partide au amintit cota unică de impozitare. Laszlo Attila (UDMR), a declarat că formațiunea din care face parte dorește menținerea cotei unice de impozitare și bonificarea celor care își plătesc întotdeauna la timp impozitele către stat. Marius Nicoară (PNL) a precizat că, pe lângă menținerea cotei unice, PNL dorește o reducere generalizată la 16%: impozit, contribuții de la angajați și angajatori, TVA. Pe de altă parte, Narcis Someșfălean (PRU) a amintit proiectul de aministie fiscală pentru o perioadă de zece ani a societăților comerciale cu datorii.
Infrastructura este esențială pentru dezvoltarea economică, au mai spus candidații. Mihai Goțiu (USR) consideră că județul Cluj a fost dezavantajat de la Centru și suferă din cauza lipsei de autostrăzi, Dan Brudașcu (PRM) dorește dezvoltarea liniei ferate Cluj – Bihor și a liniei de gaz metan Cluj-Napoca – Aghireș – Huedin. Augustin Oprea (PSD) a amintit proiectul hidrocentralei de la Tarnița – Lăpuștești, care ar urma să fie concretizat în viitorul apropiat.
Alte proiecte ale candidaților sunt: rezolvarea problemei din tipografii, care cumpără hârtie cu TVA 20% și vând produsele cu TVA 5% (Mircia Giurgiu, PRU); reindustrializarea modernă și dezvoltarea de clustere industriale (Adriana Cristian, USR); sprijinirea oamenilor de afaceri pentru accesul la surse de finanțare nerambursabile (Dan Brudașcu, PRM).
Mihaela Rus, vicepreședinte UNPR și președintele AFA Cluj, le-a propus candidaților modificarea impozitării zilelor libere legale, tema urmând să fie reluată după formarea noului parlament. „Dacă ai ușile deschise la Guvern poți face ceva pentru județul tău; dacă nu le ai – nu”, a rezumat situația actuală Marius Nicoară (PNL).
Despre UNPR
Uniunea Națională a Patronatului Român este o organizație non-guvernamentală, non-profit, fără caracter politic, care cuprinde companii din sectorul privat cu capital integral românesc, mixt sau străin. Este prima confederație patronală înființată în România, în 1991, și are scopul de a ocroti interesele patronilor mici și mijlocii din domeniul serviciilor, al comerțului și al producției. UNPR este o uniune de federații patronale, cu patrimoniu propriu și personalitate juridică. Mai multe informații: www.unpr.ro.