Uniunea Națională a Patronatului Român, și-a ales noua conducere, pentru un mandat de patru ani
15/03/2024„Afaceri defecte: reparație sau reciclare? Difuzia problemelor dar și a oportunităților în economie.”
26/04/2024Domnul Horațiu Buzatu – Președinte al Comisiei Administrație Publică și Dezvoltare Regională, a participat ieri, 2 aprilie 2024, la Evenimentul
” Euro Industry Summit” Organizat de Publicația online Gândul, la Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest.
La eveniment au fost prezenți și au vorbit ca speakeri principali:
– Ministrul Agriculturii – Florin Barbu,
– Ministrul Energiei – Sebastian Burduja,
– Ministrul Economiei- Radu Oprea
Au mai participat reprezentanți din parte a companiilor implicate,
atât în producția de energie cât și în consumul de energie :
-Electrica,
-Transgaz, Hidroelectrica ALRO Slatina, prin Gheorghe Dobra
-Liberty Galați, prin președintele Liberty Steel Europa – Ajay Aggarwal
– Rectorul ASE București, dl. Nicolae Istudor.
Dintre europarlamentari, a fost prezent doar Cristian Bușoi (PNL).
Referitor la discuții, acestea s-au axat mai ales pe prezentarea demersurilor întreprinse de guvernul României pe lângă instituțiile europene în ceea ce privește creșterea competitivității industriei românești și a celei europene, dar și despre reluarea discuțiilor pe tema Green Deal cu scopul adaptării acestuia la o realitate care înseamnă concurență din partea companiilor americane și chineze.
S-a insistat și pe tema educației tinerilor specialiști în domenii precum:
– automatizările din industrie (Gheorghe Dobra),
– economia (Mihaela Neagu – Fabrica de zahăr Bod și Călin Costinaș – CEO Profi),
– cercetarea (Andreea Paul), digitalizarea (reprezentanta Vodafone).
Domnul Horațiu Buzatul a rostit o scurtă alocuțiune în care a scos în evidență importanța Declarației de la Anvers (susținută de 638 de companii, 225 de asociații și uniuni), document adoptat la 20 februarie a.c., după summitul
Industriei Europene la care a participat și Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene și care a reunit 20 de sectoare industriale reprezentând cca. 7,8 milioane de salariați europeni.
Printre cerințele formulate de grupul industriașilor europeni, se regăsesc o serie de principii care pot relansa economia și – mai ales – o pot readuce în zona de competitivitate.
Dintre cele zece cerințe majore care fac obiectul Declarației de la Anvers, a selectat două aspecte pe care a insistat în mod special.
Astfel, a reluat tema principală a Declarației, respectiv elaborarea unui plan de acțiune care să definească competitivitatea industriei europene ca o prioritate strategică. În acest scop, semnatarii cer eliminarea reglementărilor incoerente, simplificarea legislației, reducerea majoră a birocrației și a raportărilor excesive.
În acest context, domnul Horațiu Buzatu a rugat reprezentanții guvernului să devină factori activi în susținerea declarației, argumentând că orice sprijin real pentru companii, (indiferent de dimensiunea lor), va aduce profit nu doar pentru acționari ci statului, prin taxele și impozitele plătite.
De asemenea, a mai adus în discuție o altă formulare cuprinsă în Declarația de la Anvers și anume apelul către legiuitorii europeni de a permite antreprenoriatului european să prospere, această permisiune fiind o cale sigură către identificarea soluțiilor necesare în momentul de față.