Conferinţa “Go Together, Grow Faster”- Turcia Istanbul
15/11/2023FORUM ECONOMIC ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA
22/11/2023Misiune economică românească în Malaysia desfasurata in cadrul parteneriatului UNPR-ANAMOB
Prima actiune comuna desafasurata ca urmare a parteneriatului semnat de catre Ioan Lucian, Presedinte UNPR si Marin Viorel , Presedinte Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB)s-a derulat in cadrul unei misiuni economice in Singapore si Malaysia.
Va prezentam extrase din pozitia oficiala a Ambasedei Romaniei in Malaysia cu acest prilej
La 17 noiembrie 2023 s-a desfășurat o misiune economică românească la Kuala Lumpur, Malaysia, la care au participat reprezentanți din industriile IT și morărit și panificație: domnul Ovidiu Vladu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Patronatului Român și, director general IQ Management, doamna Ioana Poplăcean, director general Boromir, Moara Cibin și vicepreședintă ANAMOB (Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație), domnul Mircea Ureche (Boromir), și domnul Remus Pașca, membru fondator RoCham Singapore, coordonator al grupului oamenilor de afaceri; deasemenea, au mai fost promovate produse Made in România din ambele domenii ale misiunii economice, îndeosebi produsele și serviciile companiilor românești Scandia Sibiu, Lidas și Safetech Innovations.
Programul misiunii economice a fost organizat de echipa lărgită a Ambasadei României în Malaysia, formată din doamna ambasador Bărbulescu și domnul Dan Bărbulescu, consilier onorific.
Cele 3 întrevederi ale misiunii economice românești în Kuala Lumpur au avut loc la sediile din Kuala Lumpur și din statul Selangor ale celor mai dinamice și mai influente camere/asociații de comerț și industrie din Malaysia, respectiv:
la Camera Națională de Comerț și Industrie a Malaysiei (NCCIM, alte detalii disponibile la https://nccim.org.my) a avut loc o întrevedere cu Președintele NCCIM Tan Sri Dato’ Soh Thian Lai, Secretarul General domnul Michael Chai, Dato’ Ramesh Kodammal, co-președinte Consiliul de Afaceri ASEAN-India, doamna Lee Pang, președinta Asociației Producătorilor Malaysieni, doamna Linda Tey, director executiv, doamna Kimberley Leong, manager și alți membri NCCIM.
La întrevederea găzduită de Camera internațională de comerț și industrie a Malaysiei (MICCI alte detalii disponibile la https://www.micci.com/) a avut loc o întrevedere cu doamna Harpreet Kaur, manager general, doamna Diana Tan CEO Gobiz Asia și cu alți membri MICCI.
Domnul Jordi Pol Ramon, CEO în exercițiu și echipa executivă a EUROCHAM Malaysia Syafiqah Sidik Khan, Pathma Loshyinii EUROCHAM Malaysia (alte detalii disponibile la https://www.eurocham.my/) au participat la o reuniune de lucru cu membrii delegației economice românești. Deasemenea, Ambasada a găzduit o sesiune interactivă în beneficiul membrilor delegației economice cu domnul Lukas Kirchhof, jurist al companiei Luther, care a prezentat aspecte juridice și proceduri privind înființarea unei companii străine în Malaysia.
În cadrul acestor întrevederi doamna ambasador Bărbulescu a prezentat performanțele macro-economice ale României, stadiul actual și caracteristicile comerțului bilateral cu Malaysia, precum și interesul general al companiilor românești pentru diversificarea geografică a partenerilor de afaceri în Asia de sud- est. Domnul Pașca a prezentat activitățile care au pregătit înființarea RoCham Singapore în 2022 și intențiile de extindere a acestor eforturilor și în Malaysia inter alia prin crearea unui hub IT (tech) în Malaysia, prin care să se stimuleze contactele de afaceri și interesele economice ale unor firme românești din acest domeniu. Domnul Bărbulescu a informat despre cele câteva prezențe românești pe piața malaysiană, fie prin produse (antivirusul Bitdefender, produse de la fabrica din București a brandului elvețian Heidi) sau indirect (soluțiile UiPath/ prin Deloitte), subliniind și importanța cooperării academice bilaterale, care a căpătat recent o dimensiune pragmatică prin noi consorții academice cu universități și entități din Malaysia și din Brunei Darussalam, dedicate accesării unor fonduri europene de cercetare.
Președintele NCCIM a mulțumit pentru inițiativa misiunii economice, a exprimat deschidere principială pentru amplificarea contactelor de afaceri cu companii românești și a făcut câteva mențiuni generale privind cei 700 000 membri NCCIM, inclusiv 3000 producători malaysieni, indicând că cel mai bun vehicul de stimulare a comerțului bilateral ar fi înființarea unui Consiliu de afaceri România-Malaysia, care să aibă 2 organisme omologe (unul în Malaysia și unul în România) și cu care să intre în contact și în colaborare cu o instituție românească similară. A informat că a existat în 1996 un Consiliu bilateral de afaceri dar acesta nu a fost niciodată activat.
Reprezentanții companiilor românești au indicat Camera de Comerț și Industrie a României ca fiind un potențial interlocutor pentru NCCIM și au exprimat interes și deschidere pentru intrarea produselor Made in România pe piața malaysiană și a altor state din regiune (cu referire explicită la Brunei Darussalam). Pentru domeniul IT, doamna ambasador Bărbulescu a informat cu privire la cooperarea importantă dintre CyberSecurity Malaysia și Institutul ICI București, care a cunoscut un nou început în septembrie 2022, prin semnarea unui Memorandum bilateral dedicat.
Interlocutorii malaysieni au remarcat amplificarea comerțului bilateral în 2022, când au fost înregistrate creșteri de 287% ale exporturilor românești în Malaysia și 82% ale importurilor din Malaysia în România, comerțul bilateral fiind foarte diversificat. În același context, s-a discutat despre ruta cea mai inteligentă de transport mărfuri și despre categoriile de bunuri comercializate pe această relație.S-a mai discutat despre cele mai scurte rute de transport persoane și mărfuri între România și Malaysia (cu stopover în Istanbul, Dubai sau Doha pentru persoane), precum și importanța valorificării sistematice a celei mai avantajoase rute de transport internațional care leagă Malaysia de România, respectiv prin portul Constanța. Au fost prezentate avantajele calendarului și costurilor acestei rute maritime prin comparație cu ruta din Malaysia prin porturile vest-europene, distanța navigabilă de la canalul Suez la portul Constanța fiind de doar 4 zile (față de distanța navigabilă Suez-Rotterdam, spre exemplu, care este de 12 zile). Deasemenea, s-a discutat despre puterea promovării brandului turistic de țară al României – legenda lui Dracula (cea mai cunoscută legendă românească în această parte a lumii), respectiv a luptătorului Sandakan (din Sabah, insula Borneo) pentru Malaysia.
La propunerea doamnei ambasador Bărbulescu, interlocutorii de la MCCIM și MICCI au agreat organizarea webinar în trimestrul I al anului viitor, la care să participe camere de comerț și industrie și companii din România și Malaysia potențial interesate de afaceri pe această relație bilaterală,precum și o vizită exploratorie a unei misiuni economice malaysiene în România, pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere a acestei destinații comerciale și turistice.
Pentru avansarea cadrului bilateral de cooperare, managementul NCCIM a agreat propunerea de a remite documentația prealabilă necesară înființării Consiliului de Afaceri România-Malaysia. Reprezentanții români de afaceri au agreat transmiterea unor informații privind profilele de companii românești potențial interesate de afaceri cu Malaysia.
CEO Gobiz Asia (MICCI) a salutat și a fost extrem de interesată de organizarea unui webinar în trimestrul I 2024 și a unei vizite inaugurale de afaceri în România, cu componentă de comerț și turism (a menționat că a fost impresionată de vizita sa privată în România). A menționat că în 2022 MICCI a reușit să faciliteze deschiderea piețelor din Iraq, Mongolia și Tadjikistan, pe care le-a vizitat cu largi delegații de afaceri și care au rezultat în amplificarea curentă a relațiilor de afaceri pe aceste destinații.