„Afaceri defecte: reparație sau reciclare? Difuzia problemelor dar și a oportunităților în economie.”
26/04/2024ÎMFIINȚARE UNPR HUNEDOARA
14/05/2024Avem onoarea de a vă prezenta, într-un scurt rezumat, activitățile Asociației Întreprinzătorilor Maramureș începând cu luna octombrie 2023, atunci când doamna Diana Iluț, a preluat funcția de președinte al asociației până în prezent (luna mai a.c).
Ne dorim să ne facem văzuți și auziți, astfel încât să putem reprezenta cât mai bine și mai vocal interesele mediului de afaceri, iar în acest sens activitatea noastră se axează pe evenimente de informare, învățare și conectare.
Primul nostru eveniment sub mandatul doamnei președinte Diana Iluț a fost în data de 27.11.2023, o acțiune care s-a remarcat prin numărul mare de participanți, care s-au reunit ca să afle noutăți din domeniul legislativ. “Noutăți Legislative – o catastrofă pentru mediul de afaceri sau un pas spre normalitate„ a adunat peste 100 de contabili, antreprenori, economiști din Maramureș ca să dezbată subiectele de interes, împreună cu 2 reprezentați ai ANAF Maramureș, un consilier fiscal și un reprezentant al Serviciului de Asistență pentru Contribuabili Cluj – Napoca.
- În data de 12.2023 a avut loc conferința finală a proiectului S.O.F.T. – Susținem Ocuparea Prin Formare Tehnologică, un proiect în care Asociația Întreprinzătorilor Maramureș a fost partener și a oferit mediului de afaceri atât cursuri gratuite de digitalizare cât și un raport de audit digital al companiei.
Astfel că au fost cursați peste 300 de angajați ale întreprinderilor eligibile și dorinice să se înscrie în proiect, și în același timp au fost auditate din punct de vedere digital peste 100 de IMM-uri eligibile, oferindu-le posibilitatea de evoluție în tehnologie, printr-o serie de recomandări emise în urma aplicării chestionarelor de digitalizare.
- Un proiect în care Asociația Întreprinzătorilor Maramureș a pus mult suflet și a dat dovadă de susținerea membrilor săi este proiectul “Prioritate pentru viață”, care a câștigat primul loc cu un total de 647 de voturi în cadrul proiectului “Bugetare participativă la nivelul Municipiului Baia Mare”.
Astfel că în data de 11.01.2024 a avut loc întâlnirea privind dezbaterea bugetului local pentru anul 2024 a Municipiului Baia Mare, unde Săsăran Stela Gabriela, membră AIM, a propus să se bugeteze pentrul anul 2024 proiectul “Prioritate pentru viață”, susținută de doamna președinte Diana Iluț și de vicepreședintele Roatiș Ionuț.
- Deoarece evenimentul organizat în luna decembrie ”Noutăți Legislative – o catastrofă pentru mediul de afaceri sau un pas spre normalitate” s-a bucurat de un real succes și au rămas subiecte neatinse, ne-am dorit să nu existe întrebări fără răspuns, iar în data 05.02.2024 s-a organizat o continuare a acestui eveniment, ediția a II-a care a fost în mediul online prin intermediul platformei ZOOM, la care au fost prezenți peste 150 de participanți și unde consultantul fiscal Valentina Saygo a clarificat toate aspectele legate de E-factura și modificările survenite în Codul Fiscal.
- Business Forum Nord-Vest, ediția a III-a, Sălaj, a fost un eveniment la care Asociația Întreprinzătorilor Maramureș a participat cu mândrie, susținându-și vecinii atât prin prezența numeroasă, cât și organizatoric. A fost un eveniment de excepție unde au fost expuse idei valoroase și s-a făcut un schimb de informații esențiale în administrarea afacerilor.
- Alegerile din cadrul Uniunii Naționale a Patronatului Român unde Diana Iluț, președintele AIM a fost aleasă în funcția de prim-vicepreședinte UNPR cu cel mai mare număr de voturi, este un alt obiectiv remarcabil atins de către Asociația Întreprinzătorilor Maramureș. Este o realizare frumoasă și o recunoaștere a abilităților și a contribuțiilor sale valoroase pe care le aduce atât în comunitatea AIM, cât și în mediul antreprenorial.
Tot în cadrul acestor alegeri, un alt membru al asociației, și anume Leșe Flaviu-Teofil, membru în Consiliul Director, a fost ales ca vicepreședinte UNPR din partea RoCredit IFN S.A.
- În luna martie ne-am dorit să celebrăm femeile din mediul antreprenorial astfel că, data de 06.03.2024 s-a marcat în calendar printr-un eveniment memorabil, „Antreprenoare la Feminin”, unde peste 110 antreprenoare s-au reunit pentru a împărtăși povești și reușite profesionale, într-o atmosferă relaxantă și primitoare. Am avut parte de discursuri motivante și captivante despre cum este sa fii mamă, soție și antreprenor într-o lume unde competiția este tot mai acerbă și timpul tot mai scurt, avându-le alături de noi pe unele dintre cele mai renumite doamne din domeniul în care activează, în calitate de speakeri.
- Și pentru că activitatea noastră nu s-a oprit aici, în data de 21.03.2024 am început seria evenimentelor “Oportunități de Finanțare în Parcurile Industriale din Maramureș” la Sighetu Marmației, unde Consiliul Județean Maramureș a avut prilejul de a da startul acestor întâlniri, în parteneriat cu, Asociația Întreprinzătorilor Maramureș, Camera de Comerț și Industrie Maramureș, Parcuri Industriale Maramureș SA și ADR Nord-Vest. Aceste dezbateri au ca și scop informarea mediului de afaceri asupra termenelor și condițiilor concesionării terenurilor într-unul dintre loturile parcurilor de specializare inteligentă puse la dispoziție de către CJ MM, și asupra finanțărilor nerambursabile de care un antreprenor poate beneficia dacă își dezvoltă o afacere într-un parc industrial.
- Seria informărilor „Oportunități de Finanțare în Parcurile Industriale de Specializare Inteligentă„ s-a continuat și la Baia Mare în data de 26.03.2024, unde au fost prezenți 150 de antreprenori și persoane interesate de această investiție.Aceste evenimente ne oferă nouă, antreprenorilor și membrilor AIM accesul la informațiile brute și într-un timp extrem de rapid, și, totodată, oferă asociației prilejul de a deveni un nume cu notorietate în ceea ce privește acțiunile și susținerea vizavi de mediul antreprenorial.
- O altă activitate de suflet a Asociației este Proiectul Junior Entrepreneur Academy realizat în parteneriat cu Ymca România. Am dat startul acestei acțiuni în data de 27.03.2024 cu 40 de tineri liceeni din județul Maramureș, dornici să exploreze lumea antreprenoriatului. Astfel că, acești tineri vor avea prilejul de a fi îndrumați și mentorați de către antreprenori membri ai AIM, dornici la rândul lor, de a împărtăși tainele unei afaceri de succes.
- Continuăm seria evenimentelor de informare și dezbatere: Oportunități de Finanțare în cadrul Parcurilor Industriale de Specializare Inteligentă Maramureș, de data aceasta la Șomcuta Mare, unde în data de 11.04.2024, s-au adunat 75 de antreprenori locali pentru a asculta potențialul acestui proiect și pentru a susține inițiativele instituțiilor implicate și dornice de a contribui la creșterea economică a județului și de a atrage cât mai multe investitori locali.
- În data de 23.04.2024 am încheiat circuitul informărilor asupra Parcurilor Industriale, iar din dorința de nu a rămâne nicio zonă neinformată ultimele evenimente s-au desfășurat, în aceeași zi, la Bogdan Vodă și Târgu Lăpuș. A fost o experiență valoroasă, atât pentru antreprenori, cât și pentru noi, Asociația Întreprinzătorilor Maramureș, care am avut ocazia și prilejul de a cunoaște noi oameni de afaceri, cu activități diverse și cu problematici ridicate pe măsură.
- Fiecare membru susține asociația și este mândru că face parte din această comunitate, astfel că tot în data de 23.04.2024, membrul nostru Oliviu Matei, reprezentantul legal al firmei Holisun SRL, ne-a reprezentant la Conferința Sustain Circuit – Digitalizarea și cultivarea sustenabilității în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii, a cărei scop a fost promovarea sustenabilității afacerilor mici și mijlocii din nord-vestul României, mai ales a celor din zonele rurale, și de a dezvolta instrumente digitale pentru a sprijini competitivitatea în rândul antreprenorilor.
- O altă acțiune cu care ne mândrim este sesiunea dezbatere și informare cu o temă mai inedită, și anume “Insolvența: între pericol și oportunitate”, organizată la data de 25.04.2024 împreună cu partenerii de la casa de insolvență RomInsolv. Acest subiect delicat s-a materializat printr-un eveniment reușit, în care atât antreprenorii cât și contabilii lor, au avut ocazia de a-și expune problemele într-un cadru deschis și informativ. Ne dorim repetarea acestei acțiuni, la cererea publicului, datorită informațiilor valoroase de care au avut parte în cadrul acestei sesiuni.
Ultima acțiune din luna Aprilie a fost Adunarea Generală Extraordinară AIM, o misiune importantă pe care fiecare asociație are obligația de a o îndeplini. Așadar, în data de 30 aprilie ne-am adunat pentru a vota situația financiară a anului 2023, pentru a aproba noi membri dornici de a face parte din această comunitate benefică, pentru a vota calendarul următoarelor acțiuni pe anul 2024 și pentru a asculta propunerile și sugestiile membrilor noștri.