SCRISOARE DESCHISĂ – Domnului Prim-Ministru al României Marcel Ciolacu
20/09/2024UNPR – Regiunea Sud-Est și RomInsolv SPRL organizează un eveniment dedicat înțelegerii procedurilor de insolvență pentru afaceri
09/10/2024
În data de 20 septembrie 2024, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic din Republica Moldova și Asociația ASURA au fost promotorii Atelierului Strategii de transfer tehnologic pentru sporirea rezilienței în economiile moderne, desfășurat în cadrul celei de a a III-a Ediții a Expoziției Internaționale de Inovație și Transfer Tehnologic „EXCELLENT IDEA – 2024”. În cadrul Atelierului s-a semnat un protocol istoric pentru Republica Moldova și România, care are ca scop crearea unei colaborări durabile între mediul academic și cel de cercetare din Republica Moldova și organizațiile care reprezintă interesele companiilor din România și implicit mediul de afaceri din România. Semnatarii protocolului au fost Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Republica Moldova, condus de Lilia ȘARGU, director (promotor), alaturi de Asociația ASURA, reprezentată de Ciprian MANEA, președinte (promotor), Uniunea Națională a Patronatului Român din regiunea București – Ilfov, reprezentată de Alexandru NEAGU, vicepreședinte și Maschinenbau Industry SRL, reprezentată de Cristian MĂRCULESCU, director general.
Ciprian MANEA, președintele Asociației ASURA, a amintit faptul că „sinergia dintre mediul universitar și de cercetare, mediul de afacere și societatea civilă trebuia să fie pusă în practică încă de la momentul aderării la Uniunea Europeană. Acest lucru ar fi asigurat o utilizare eficientă și pragmatică a resurselor financiare puse la dispoziție de către UE atât pentru sectorul CDI, cât și pentru antreprenori, iar parte din brevetele și invențiile dezvoltate de institutele de cercetare ar fi putut asigura mediului de afaceri un avantaj pe piața internațională. Totodată, sinergia dintre sectorul CDI și mediul de afaceri va putea asigura și degrevarea bugetului de stat de povara asigurării finanțărilor pentru funcționarea institutelor de cercetare. Din păcate, antreprenorii nu știu cum pot achiziționa produse și servicii inovatoare de la institutele ce cercetare. Antreprenorii finanțați în calitate de administratori de grant de către ASURA vor avea marele avantaj de a accesa resursele informaționale și rezultatele cercetărilor din ultimii ani atât de la membrii care au aderat în data de 20 septembrie 2024, la Chișinău, la acest protocol, cât și de la cei care vor adera ulterior (atât din România, cât și din Republica Moldova). Desigur, cu sprijinul UNPR București – Ilfov, acest lucru se va extinde ulterior către toți antreprenorii interesați”.
Lilia ȘARGU, directorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Republica Moldova, a declarat: „Pentru etapa inițială a fost semnat un Parteneriat care considerăm că va facilita accesul la finanțare pentru proiectele de cercetare și dezvoltare pentru instituțiile de cercetare din Republica Moldova. Valorificarea acestui parteneriat va începe chiar în acest an cu un proiect pilot, prin care vom putea stabili domeniile de interes și vom reuși să trasăm direcției strategice pentru viitor”.
Într-o declarație oferită post eveniment, Alexandru NEAGU, vicepreședinte UNPR București – Ilfov, transmite că „va oferi tot suportul companiilor membre în UNPR București – Ilfov în procesul acestora de accesare a tehnologiei și inovării pe care institutele de cercetare din Republica Moldova le vor pune la dispoziție”.
Ediția a III-a a Expoziției Internaționale de Inovație și Transfer Tehnologic „EXCELLENT IDEA – 2024” s-a desfășurat în perioada 20-22 septembrie 2024, la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de către un parteneriat din care fac parte Academia de Studii Economice din Moldova, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și care a avut ca scop să promoveze inovațiile, invențiile, rezultatele proiectelor de cercetare, implicit cele valorificate editorial în monografii științifice.
Expoziția de succes a adus în același loc cercetători, profesori, oameni de afacere și societatea civilă interesată de tehnologie, arcând 174 de participări din Republica Moldova, România, Ucraina, Polonia și Olanda, cu 45 de invenții și brevete, 67 de monografii științifice, 21 de articole ISI, 22 de proiecte și 18 proiecte destinate tinerilor cercetători.
* Sursă: Narcis-Cosmin Luca – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România