UNPR demareazǎ în data de 02.12.2020 Cursul de Eficiență energetică pentru seria 1 de cursanți
01/12/2020UNPR demareazǎ în data de 15.01.2021 Cursul de calificare Lucrător electronică automatizări pentru seria 1 de cursanți
01/01/2021Candidații PARTIDULUI MIȘCAREA POPULARĂ (PMP) – dna. Lucia Varga și dl. Ioan Cocoș pentru Camera Deputaților, candidații PARTIDULUI ALIANȚA PRENAȘTEREA NAȚIONALĂ (ARN) – dl. Daniel Ivan pentru Senatul României și dl. Teofil Molcuț pentru Camera Deputaților, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) – dna. Liliana Nicoleta Mirăuț pentru Camera Deputaților, candidatul PARTIDULUI PUTERII UMANISTE (Social-Liberal) (PPU) – dl. Teodor-Todoriță Cotuțiu pentru Senatul României și candidații PARTIDULUI ALINAȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR (AUR) – dl. Cosmin Suciu pentru Senatul României și dl. Mihai Lasca pentru Camera Deputaților au participat ieri, 26 noiembrie 2020, la masa rotundă DIALOG FEDERAȚIA PATRONILOR BIHOR – VIITORI PARLAMENTARI AI JUDEȚULUI BIHOR.
Candidații la alegerile parlamentare, în marea lor majoritate oameni de afaceri, dar și din mediul academic, militar și juridic, și-au prezentat platforma program cu care doresc să vină în fața electoratului bihorean.
„Vă felicit că sunteți consecvenți în a aduce în fața cetățenilor, candidații partidelor politice”, a ținut să menționeze președinta PMP Bihor, dna. Lucia Varga, adresându-se Federației Patronilor Bihor. „Am fost dintotdeauna o susținătoare a mediului de afaceri. Cât mi-a stat în putere, amendamentele dumneavoastră le-am susținut în Parlament. Sunt determinată să impun, în PMP, această apropiere de mediul de afaceri, pentru că Mișcarea Populară este un Partid hotărât să sprijine, în primul rând, mediul de afaceri românesc”, a continuat dna. Varga.
Declarându-se în unanimitate pentru o bună colaborare cu Federația Patronilor Bihor în vederea restabilirii sănătății economice a societății românești și pentru redarea demnității românilor, candidații au răspuns la întrebările puse de reprezentanții mediului de afaceri din Bihor.
„Ce ați dori să scrie în presă despre dumneavoastră, la sfârșitul mandatului?” a fost prima întrebare, adresată de dl. Eugen Antal. „Îmi doresc din tot sufletul să se scrie realizări”, a răspuns președinta PER. „Nu am dezamăgit electoratul care ne-a votat” (Daniel Ivan, ARN). „Iată un om care nu a fost degeaba în Parlament” (Teodor Cotuțiu, PPU). „A redus numărul persoanelor din Parlament și din administrațiile locale care nu își fac datoria” (Ioan Cocoș, PMP). „Merită încă un mandat, pentru că și-a făcut datoria în Parlament” (Lucia Varga, PMP). „AUR a restartat România, a salvat economia și a reușit să facă tot ce și-a propus.” (Cosmin Suciu, AUR)
La întrebarea „Cum vedeți viitorul industriei auto, din punct de vedere al protejării mediului și care credeți că sunt direcțiile în care ar trebui să acționăm?”, reprezentanta PER a spus ferm: „Generația verde este un domeniu de viitor. Ca partid ecologist suntem foarte atenți la protejarea mediului și inclusiv mașinile trebuie să fie cu emisie redusă de dioxid de carbon.” „Resursele naturale de petrol și gaze sunt resurse epuizabile și probabil peste vreo 50 de ani se va trece la automobile cu surse de energie neconvențională”, a completat reprezentantul PPU. „Din punct de vedere al industriei auto, ne trebuie curaj. Criza ecologică care sufocă Europa ne-a demonstrat că ne trebuie curaj să luăm măsuri nepopulare care să aibă, însă, ca efect, îmbunătățirea mediului înconjurător, adică reducerea numărului mașinilor vechi, poluante. Trebuie să acordăm facilități fiscale celor care aduc pe piață mașini noi.” (Lucia Varga, PMP)
Candidații au fost de comun acord că declinul natalității în România poate fi stopat prin îmbunătățirea condițiilor de trai oferite familiilor „prin măsuri de asistență socială, asistență medicală și învățământ de calitate, condiții necesare pentru ca părinții să nu simtă copiii ca pe o povară” (Daniel Ivan, ARN), prin „acordarea de credite familiilor cu cel puțin 3 copii, pentru achiziționarea de bunuri ” (Mihai Lasca, AUR), într-un cuvânt prin acordarea de „facilități fiscale pentru cei care fac copii și muncesc” (Lucia Varga, PMP).
La întrebarea președintelui Uniunii Naționale a Patronatului Român, dl. Ioan Lucian: „Care sunt opțiunile dumneavoastră privind politicile fiscale în raport cu mediul de afaceri din România?”, răspunsurile candidaților s-au axat în principal pe regândirea sistemului de taxe și impozite. „În perioada de pandemie, pentru mulți taxele aferente angajaților au fost o povară. Pentru o perioadă de timp, ar trebui ușurată această povară pentru antreprenorii care angajează forță de muncă, scopul fiind acela de a nu stimula munca la negru, sau munca necalificată. Trebuie stimulat consumul, mărirea salariilor și este nevoie de credite cu dobândă fixă. Este foarte importantă stabilitatea fiscală”, a subliniat dl. Teofil Molcuț, ARN. „Trebuie redus numărul taxelor la cel mult 10” (Ioan Cocoș, PMP). „Impozitare zero timp de 10 ani pentru domeniile IT și agricol” (Cosmin Suciu, AUR).
Dl. Constantin Jurcă, președinte Cluster Zepher a dorit să știe care este poziția candidaților privind organizațiile patronale. „Este important să existe o foarte bună colaborare între Parlament și patronate, prin intermediul unei Comisii de Consultare care să aibă o agendă comună cu toate patronatele din Bihor.” (Nicoleta Mirăuț, PER).
„În Parlament ar trebui să existe o structură reprezentativă pentru organizațiile patronale din România”, a subliniat și dl. Teodor Cotuțiu, PPU. „Când PMP inițiază un proiect de lege, trebuie obligatoriu să consultăm organizațiile patronale, să le ascultăm vocea și să îmbunătățim actul normativ. Voi cere reprezentanților organizațiilor patronale să vină în Comisiile din Parlament și să susținem împreună amendamentele, pentru că de multe ori prezența dumneavoastră acolo este mult mai convingătoare, datorită experienței în plus față de cea pe care o avem noi. Dacă aveți o inițiativă sau modificări legislative, haideți să ne întâlnim. De asemenea, dacă aveți o întrebare de adresat unui ministru, referitor la domeniul dumneavoastră de activitate, ca deputat am această posibilitate să o adresez primului ministru, sau ministrului respectiv, să primesc răspunsul, să vi-l adresez dumneavoastră și împreună să găsim soluția potrivită pentru acea problemă.” (Lucia Varga, PMP)
„Există un proiect de finanțare pentru noul Green Deal în Europa, scopul fiind trecerea pe eficiență energetică și pe energie regenerabilă. Aveți o politică în acest sens, sau susțineți acest proiect?” a mai întrebat Dl. Constantin Jurcă. La această întrebare, candidații s-au declarat pentru implementarea acestui proiect. „Trecerea la energie prin prelucrarea biomasei este una din politicile pe care le susținem.” (Lucia Varga, PMP)
Ca răspuns la întrebarea directorului general al companiei European Drinks, dl. Adrian Rotar, „cum vedeți rezolvarea problemei mediului care a dus la aplicarea unei hotărâri ce are succes într-o singură țară, în Germania?” referindu-se la o hotărâre a Guvernului privind adoptarea unui sistem de garanție prin care se vor plăti 50 de bani pentru fiecare recipient din plastic pe care îl vom folosi, sumă care se va recupera ulterior (adoptarea acestei legislatii urmând să aibă un impact major asupra multor industrii producătoare din România și asupra multor afaceri mici), candidații au fost fermi în răspunsurile oferite: „PER militează pentru un sistem logic de rezolvare a problemelor mediului. Nu sunt de acord să impunem mediului de afaceri ceva, în momentul în care noi nu avem implementată o strategie exactă. PER are o strategie de colaborare cu mediul de afaceri, așa încât impactul să nu fie atât de dramatic, pentru că vor fi companii care vor fi obligate să se închidă” (Nicoleta Mirăuț, PER).
„Nu avem nevoie de o taxă în plus pe consum. Această măsură nu este bine venită în contextul actual. Trebuie să colaborăm, să vedem împreună care sunt soluțiile concrete.” (Teofil Molcuț, ARN)
„Trebuie să punem la punct sisteme integrate de management al deșeurilor.” (Lucia Varga, PMP)
Întrebarea dnei Angela Tebieș, general manager Novatex SRL „ce veți propune în Parlament pentru promovarea învățământului vocațional, sau profesional?”, candidații au subliniat importanța învățământului vocațional și necesitatea reformării și adaptării sistemului educațional la nevoile societății, dar și cât de important este ca „elevii să aibă un loc de muncă la terminarea studiilor și în acest sens ar trebui gândit un parteneriat între școlile vocaționale și mediul de afaceri, care să preia pe piața muncii acești elevi.” (Nicoleta Mirăuț, PER).
În același timp, trebuie schimbată și „mentalitatea oamenilor vizavi de meserii și meseriași.” (Daniel Ivan, ARN).
La încheiere, după ce candidații au îndemnat reprezentanții mediului de afaceri prezenți în sală să meargă la vot și să voteze partidul care consideră că le reprezintă cel mai bine interesele, președintele FPB, dl. Vasile FONOAGE, le-a mulțumit pentru participare candidaților, urându-le succes la alegeri.
Biroul de presă
Federația Patronilor Bihor