Uniunea Națională a Patronatului Român, prin președintele Ioan Lucian, a propus în plenul Forumului Trilateral de la Iași, construcția unei Coaliții Confederativ Patronale, a celor trei țări (România – Republica Moldova – Ucraina)
28/10/2024Gala de inaugurare a punerii în funcţiune a parcului fotovoltaic de 20,24 MWp din România
08/11/2024În data de 29 noiembrie 2024, domnul Ciprian Arion – președinte al Comisiei pentru Muncă din cadrul Uniunii Naționale a Patronatului Român , a participat în cadrul întâlnir organizată și moderată de dna. deputat Oana ȚOIU – vicepreședinta Camerei Deputaților și membră în Comisia pentru muncă și protecție socială, având ca temă, FORMAREA CONTINUĂ A ANGAJAȚILOR atât în sistemul de stat cât și în cel privat.
Dincolo de obligativitatea legală prevăzută în art. 194, alin. (1) care impune angajatorilor să asigure participarea angajaților la programe de formare profesională discuția s-a axat pe modalități concrete de punere în aplicare a acestor prvederi legale.
Ca rezumat s-au agreat urmatoarele idei:
– Este necesar un pachet unitar și complex de măsuri care să acopere atât domeniul fiscal cât și cel educațional în așa fel încât antreprenorii să fie sprijiniți în dorința și nevoia lor de a avea angajați specializați.
– Este necesar ca legislația (codul ocupațiilor din romania, strandardele ocupaționale, etc.) să fie flexibile și dinamice în așa fel încât să țină pasul cu apariția noiilor ocupații/meserii.
– Este interesant să cunoaștem modele de aplicare – danez – însă este imperios necesar ca acestea să fie adaptate la sistemul nostru social, cultural și economic.
– Este obligatoriu ca să existe o contiuitate și o conexiune strânsă între sistemul educațional și cel ocupațional în așa fel încât formarea profesională continuă a angajaților să fie precedată de o
pregătire profesională elementăpară prin „școli profesionale”, prin învățământ dual sau prin alte forme de pregătire a tinerei generații.
– Discuția a fost interesantă însă se așteaptă măsuri concrete de punere în aplicare a ideiilor, sugestiilor și recomandărilor generate la această masă rotundă.
*Biroul de presă UNPR