UNPR – Regiunea Sud-Est și RomInsolv SPRL organizează un eveniment dedicat înțelegerii procedurilor de insolvență pentru afaceri
09/10/2024Reprezentantul Uniunii Naționale a Patronatului Român, domnul Ciprian Arion – președinte al Comisiei pentru Muncă, a participat în cadrul întâlnirii organizată și moderată de dna. deputat Oana ȚOIU – vicepreședinta Camerei Deputaților și membră în Comisia pentru muncă și protecție socială, având ca temă, FORMAREA CONTINUĂ A ANGAJAȚILOR atât în sistemul de stat cât și în cel privat.
30/10/2024Uniunea Națională a Patronatului Român, a fost reprezentată la Forumul Trilateral din Iași, de către președintele Ioan Lucian, președintele Comisiei pentru Administrație Publică și Dezvoltare Regională – domnul Horațiu Buzatu și membru al Comisiei Fonduri Europene – domnul Alex Ștefan Lungu.
În plenul Forumului, președintele Ioan Lucian, a propus construcția unei coaliții Confederativ Patronale din cele trei țări (România – Moldova – Ucraina) după un model pe care UNPR l-a realizat cu reprezentanții mediului de afaceri din Polonia, Ungaria, Slovacia și România.
Iașul, ca hub strategic regional, a invitat partenerii din țările vecine pentru a stabili legături în vederea unor viitoare cooperări economice. Avem nevoie de autostrada A8, avem nevoie de o „autostradă albastră”, avem nevoie de o unire a strategiilor și de o colaborare, au spus la unison cei prezenți.
Forumul a fost deschis de gazda organizatoare a evenimentului – Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, a propus un moment de reculegere pentru miile de ucraineni uciși în războiul care se desfășoară la câteva sute de kilometri de România. Pe fondul conflictului de la granițele Europei, participanții au subliniat importanța unei cooperări strânse între cele trei state și rolul esențial pe care Iașul îl poate juca în acest context.
Provocările iernii și sincronizarea energetică
Sebastian Ioan Burduja, ministrul Energiei din România, a atras atenția asupra dificultăților ce urmează, mai ales în contextul iernii și al incertitudinilor privind acordul de tranzit pentru gazele rusești prin Ucraina. „Cu siguranță, nu ne așteaptă luni ușoare. În primul rând vine iarna. În al doilea rând, nu se știe ce se va întâmpla cu acordul de tranzit pentru gazele rusești pe teritoriul Ucrainei. Implicații sunt și asupra fraților noștri de peste Prut. Dar ceea ce vă pot spune este că România va fi întotdeauna la dispoziție și alături de frații noștri”, a subliniat Burduja, remarcând viteza remarcabilă cu care Ucraina și Republica Moldova și-au sincronizat sistemele energetice cu cele europene: „Puțină lume știe că atât Ucraina cât și Republica Moldova au reușit să-și sincronizeze sistemul energetic cu sistemul european într-un timp absolut record. Undeva la trei săptămâni. Gândiți-vă că același proces pentru România a durat peste zece ani de zile. Iată, deci, atunci când te confunzi cu asemenea pericole, dacă ai oameni buni, dacă ai resurse, poți să fii pregătit. Cred că este locul cel mai potrivit pentru această întâlnire și cred că cel mai important lucru în această formă este să rămânem uniți”.
Infrastructura, un catalizator al dezvoltării regionale
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a insistat asupra necesității îmbunătățirii infrastructurii regionale pentru a sprijini dezvoltarea economică și reconstrucția Ucrainei. „Coloana vertebrală a noastră, a dezvoltării economice, o reprezintă această autostradă A8, care practic sper să lege Odessa, Chișinău, Iașul, de Vestul României și cu restul țării” a afirmat el, criticând în același timp lipsa facilităților adecvate la granițele României. Alexe a subliniat că un control vamal comun la Sculeni ar putea accelera comerțul între România, Republica Moldova și Ucraina, facilitând dezvoltarea economică regională:
„Dacă vorbim despre energie, ne referim la coridorul vertical, așa-numitul coridor Transbalcanic, care poate furniza până la 30% din gazul național prin România către Republica Moldova și Ucraina. Conectarea acestei facilități la vastul sistem de stocare subterană din Ucraina poate oferi o rezistență extremă pentru Republica Moldova, Ucraina și România”, a spus Artem Voitekhin, reprezentant al Ambasadei Ucrainei în România, care a continuat: „Dacă vorbim despre digitalizare, este un fapt puțin cunoscut că avem negocieri în curs la nivelul ministerelor digitalizării și al cooperării reciproce între Ucraina și România. În ceea ce privește coridoarele 5G, acestea încep pe teritoriul Ucrainei, trec prin teritoriul Republicii Moldova și sunt instalate și pe teritoriul României. Procesul de digitalizare singur poate contribui semnificativ la conceptul de orașe inteligente și, împreună cu implementarea tehnologiei inteligenței artificiale, poate crește PIB-ul regiunii cu până la 15% în primul an”.
Reconstrucția Ucrainei – o oportunitate de colaborare economică
La eveniment, Florin Mindirigiu, co-fondator Share Architects și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie Iași, a subliniat potențialul sectorului de construcții și urbanism în procesul de reconstrucție a Ucrainei. „Forumul economic reprezintă o oportunitate uriașă, dacă mă refer la sectorul construcțiilor și urbanismului, pentru a intra în contact cu specialiștii din Moldova și Ucraina, deoarece efortul care va trebui făcut pentru reconstrucția Ucrainei, atât în partea de proiectare și design, unde aportul inginerilor și arhitecților români va fi consistent, cât și în partea de construcție efectivă, care va implica firmele de construcții și dezvoltare, se poate discuta și concretiza doar aici”, a spus acesta, subliniind rolul important al arhitecților și inginerilor români în proiectele de reconstrucție. De asemenea, el a evidențiat că astfel de evenimente sunt esențiale pentru a stabili relații care să conducă la parteneriate viitoare în reconstrucție.
„Sigur, războiul nu s-a terminat, poate părea prematur să discutăm acum despre reconstrucția Ucrainei, dar nu este prematur, pentru că toate aceste discuții iau timp, necesită aprobări și sperăm să reușim să creăm niște platforme, în special în zona de energie, care să ajute pe câteva direcții. O dată să reușim să punem la dispoziție partenerilor din Ucraina tool-urile necesare cu care să poată să-și armonizeze cât mai repede infrastructurile lor cu cele din Europa”, a declarat pentru Ziarul de Iași Adrian Brezulianu, prof. TUIași, CEO GreenSoft.
Iar omul de afaceri Gabriel Mardarasevici, reprezentant Focality și organizator al panelului de discuții despre Tehnologie și Energie din cadrul Forumului Economic Trilateral pentru Afaceri și Reconstrucția Ucrainei e de părere că Iașul, ajutat de această dată de geografie, poate contribui la reconstrucție cu „expertiza pe care deja o avem și cu oamenii care sunt aici, în zona noastră. Trebuie să ne gândim că Ucraina în momentul de față are nevoie de multe lucruri în reconstrucție: poduri, transformatoare și altele.
O viziune comună pentru o Europă mai puternică
Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova, a subliniat impactul devastator al agresiunii ruse asupra economiilor regiunii, dar și eforturile de adaptare și reformare ale Republicii Moldova: „Consecințele devastatoare generate de agresiunea rusă împotrivă a Ucrainei au fost și continuă să fie profund resimțite și de Republica Moldova. Urmare a atacurilor hibride și tentativelor de destabilizare desfășurate de Rusia și agenții săi de influență în Republica Moldova. Economia de peste Prut a avut de suferit de la începerea acestui război. (…)
Țările de Jos și-au afirmat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina, iar Willemijn Van Haaften, ambasadoarea Țărilor de Jos în România a subliniat: „Oferim, ca guvern al Țărilor de Jos, instrumente de sprijin care sunt deschise pentru companiile din Țările de Jos, dar și pentru companiile care doresc să opereze în Ucraina sau care sunt deja acolo, inclusiv companiile care sunt deja active în România, deoarece cred că aceste companii, și sunt destul de multe prezente în Iașul, au o poziție excelentă pentru a oferi produse și servicii. Cunosc bine regiunea. Și, desigur, logistica pentru a face afaceri cu Ucraina de aici este mult mai ușoară decât atunci când trebuie să începi din Țările de Jos. (..) Credem că reconstrucția Ucrainei nu poate fi realizată fără mobilizarea investițiilor private. Implicarea sectorului privat în eforturile de reconstrucție și recuperare este esențială pentru a asigura o reziliență și o creștere durabilă pe termen lung în Ucraina. Comunitatea de afaceri olandeză este una activă, poate contribui, are cunoștințe și expertiză în domenii precum agricultura, sănătatea, apa”.
Forumul de la Iași a reușit să aducă în prim-plan perspectivele și provocările regiunii în contextul reconstrucției Ucrainei, iar discuțiile au subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România, Republica Moldova și Ucraina, nu doar pentru a depăși dificultățile actuale, ci și pentru a transforma această parte a Europei de Est într-un centru economic emergent.
- SURSA – Ziarul de Iași
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/oportunitate-uriasa-iasul-hub-pentru-reconstructia-post-razboi-ce-s-a-discutat-ieri-la-forumul-trilateral-de-afaceri-si-reconstructie-in-ucraina-de-la-palatul-culturii–1689306.html