COMISIA DE FONDURI EUROPENE
07/04/2016VIZIUNEA UNPR Platforma Program UNPR 2016 – 2020
13/04/2016
In cursul zilei de joi 07.04.2016, la Timisoara, s-a desfasurat intilnirea trimestriala a delegatiilor organizatiilor reprezentative din Romania si Ungaria.
Uniunea Nationala a Patronatului Roman, cu cea mai mare crestere organizatorica in mediul de afaceri romanesc, a fost reprezentata de dl. Ioan Lucian presedintele recent ales al acesteia impreuna cu o delegatie formata din Florin Balint, Stefan Tudor, Tibor Miklos, Vasile Rotarescu, Dorel Puchianu, Elena Eniko Marian, Kiss Brigita.
Din partea VOSZ, cea mai veche si mare organizatie patronala maghiara cu peste 40.000 de membri a fost formata din Julia Varga – secretar Vosz, Nagy Mihály László – președinte VOSZ Bekes, Szakács József – președinte de onoare VOSZ, Sipos Tamás – președinte VOSZ Csongrad.
Cea de-a treia intilnire a celor doua delegatii a concretizat interesul ambelor medii de afaceri spre urmatoarele oportunitati strategice:
-realizarea unui parc industrial privat in Timisoara pe o suprafata de 40 ha, lansat ca idee de dl Vasile Rotarescu
-concentrarea pe pregatirea profesionala in meserii noi a elevilor si sudentilor in cadrul proiectelor pe fonduri transfrontaliere prin adaptarea proiecului EUROTECHINUS initiat de Tibor Miklos
-dezvoltatea cooperarii in domeniul constructiilor independente energetic in consens cu promovarea politicilor energetice verzi, princpiu sustinut de dl Florin Balint
-impulsionarea demararii proiectelor transfrontaliere RO HU avand in vedere interesul major al membrilor celor doua organizatii aflate de o parte si alta a frontierii.
Discutiile constructive s-au finalizat cu concluzii care conduc la intarirea colaborarii intre cele doua medii de afaceri romano-maghiar pe fondul uneori mai putin prietenos cu organizatiile patronale din ambele tari.
Partile au stabilit ca in septembrie sa se desfasoare un forum al oamenilor de afaceri din cele doua tari, la Odorheiu Secuiesc, in formatul B2B, iar in noiembrie, la Gyula sa aiba loc sedinta trimestriala impreuna cu o conferinta business to business (B2B) pentru membrii celor doua organizatii interesati de schimburi comerciale.
Minuta
Intâlnirii trimestriale a comisiei mixte UNPR-VOSZ
Din data de 07.04.2016, ora 11 ,Timișoara , Hotel Reghina I,
Participanți :
Ioan Lucian – președintele UNPR
Ștefan Tudor – UNPR Timiș
Vasile Rotărescu – UNPR Timiș
Elena Eniko Marian – UNPR Timiș
Balint Florin – UNPR Bihor
Markos Tiberiu – UNPR Satu-Mare
Dorel Puchianu – UNPR Bihor
D-na Julia Varga – secretar Vosz
Nagy Mihály László – președinte VOSZ Bekes
Szakács József – președinte de onoare VOSZ
Sipos Tamás – președinte VOSZ Csongrad
Kiss Brigitta – UNPR
Durata : 11.00-13.00
Președintele ședinței , Florin Balint salută membrii comisiei după care se trece la Ordinea de zi.
La punctul 1 privind organizarea unei conferinței de business to business la Gyula se propune ca ședința următoare, împreună cu conferința business to business să aibă loc la Odorheiu Secuiesc până în data de 15 septembrie 2016, astfel amânând ședința pe partea maghiară în luna noiembrie.
Se trece la punctul doi : Dl. Markos Tibor prezintă proiectul Eurotehnicus. Se concluzionează necesitatea găsirii unei surse de finanțare pentru preluarea și adoptarea ideii de proiect și dezvoltarea ei. Este subliniat că ar trebui incluși în proiect tineri din liceu, absolvenți și studenți cu gândire tehnică pentru care se va căuta o sursă de finanțare europeană.
Dl. Vasile Rotărescu prezintă ideea dezvoltării unui parc industrial romîno-maghiar pe o suprafață de 40 Ha., care să fie finanțat din fonduri EU. Dl. Puchianu(vicepreședintele Comisiei de Fonduri Europene UNPR) va căuta o soluție de finanțare.
Se trece la punctul trei: Pentru conferința la Odoreiu Secuiesc cel târziu cu o lună înaintea desfășurării evenimentului ambele părți să trimită programul, participanții cu domeniile de interes și celelalte detalii tehnice organizatorii. Dl. Jurcă Constantin se va ocupa de problemele organizatorice.
Se trece la punctul patru : Dl. Florin Balint reia ideea platformei de comunicare și business IT și inisită pe necesitatea găsirii sursei de finanțare. Într-o lună de zile va eista o versiune demo al acestei platforme, realizat de un membru UNPR. Dl. Balint propune ca până la sfârșitul lunii aprilie atît UNPR cît și VOSZ să nominalizeze 3 persoane(vorbitoare de limba engleză) care să facă parte din comisia permanentă de fonduri EU.
Se trece la ultimul punct. Dl. Ioan Lucian, președintele UNPR prezintă alegerile UNPR de la Predeal. UNPR va trimite către VOSZ (pentru informare ) noua structură organizatorică.
Până la finalul lunii mai să fie organizată și să se desfășoare întâlnirile bilaterale între reprezentanții județelor din graniță(ex: Csongrad – Timiș).
Dl. Puchianu face o informare despre Programul de cooperare transfrontaliera Ro-Hu, precizând ca atât UNPR cît și VOSz sunt eligibile chiar dacă nu au sedii sociale în județele de graniță cu condiția ca proiectele să fie implementate în județele de frontieră.
UNPR și VOSZ se angajează să caute și să semneze acorduri de parteneriat cu organizații dintr-o a treia țară eligibilă pentru programul Interreg Europe.
Președintele ședinței
Florin Balint