Promovarea Calitatii in Proiectare, Servicii si Materiale in domeniul Infrastructurii rutiere din Romania sustinuta de UNPR
26/11/2016Dezbatere UNPR: Reprezentanții patronatelor din Cluj s-au întâlnit cu candidații la parlamentare
29/11/2016Candidații la alegerile parlamentare au participat ieri la o masă rotundă, în cadrul căreia au avut ocazia să își prezinte programul pe care îl propun în ceea ce privește mediul de afaceri. Masa rotundă, cu titlul sugestiv “Dialog patronate – viitori parlamentari din judeţul Satu Mare” a fost organizată de Uniunea Naţională a Patronatului Român, reprezentanții Uniunii arătându-se interesați de măsurile propuse de fiecare partid în parte.
Organizatorii acţiunii au afirmat că scopul acestei mese rotunde este crearea unui triunghi eficient și benefic pentru județ și țară. Aceștia au subliniat importanța comunicării și a parteneriatului în mediul de afaceri.
”Uniunea Națională a Patronatului din România are o inițiativă, în județele în care deocamdată avem filiale, am demarat o discuție cu viitorii parlamentari pentru că dorim ca în viitor mediul de afaceri, sindicatele și cei care ne vor conduce- Guvernul, Parlamentul, să existe un dialog, să se formeze acel triunghi guvern-patronat- sindicate și parlamentul, care ne asigură legile după care vom lucra în țara asta. Am dori, într-adevăr, ca pe viitor legile să fie mai simple, metodologia de aplicare poate se va rezolva de acum încolo, să fie elaborată exact când este elaborată și legea, să nu mai fie loc de interpretări, și să lucrăm împreună. Să nu trăim în societatea noastră în mod paralel, pentru că scopul este comun: dorim să trăim mai bine în țara asta, dorim să facem lucruri frumoase și, într-adevăr, să facem față competiției internaționale. S-au făcut tratate de pace după anumite conflicte, dar ”războiul” economic continuă, competiția este mare și ne dorim ca și companiile noastre să facă față viitorului”, a spus Tiberiu Markos, vicepreședintele Asociației Economice Germano-Române de Afaceri.
Candidații la parlamentare, prezenți la masa rotundă, au avut ocazia să își expună în fața patronatelor ideile și măsurile pe care doresc să le ia pentru eficientizarea mersului economic. De asemenea, s-a luat în vedere și un posibil parteneriat cu uniunea patronală.
Membrii Uniunii Patronatelor s-au intalnit cu candidatii satmareni la Parlament. Reprezentanţii mediului de afaceri din judeţul Satu Mare au avut luni, 28 noiembrie, o întâlnire cu o parte din candidatii la alegerile parlamentare. Oamenii politici au fost provocaţi să răspundă la întrebările formulate de Uniunea Naţională a Patronatului Român în cadrul unei mese rotunde.
UNPR a fost reprezentat la această întâlnire de Mihaela Rus, vicepreşedinte UNPR, şi Tiberiu Markos, membru UNPR în cadrul Comisiei Industrie, Cercetare şi Tehnologii. Înainte ca reprezentanţii UNPR să le adreseze întrebări candidaţilor, Mihaela Rus a subliniat că Uniunea nu este afiliată politic şi că scopul acesteia este de a reprezenta şi promova firmele mijlocii şi mici, dar şi de a apăra interesele oamenilor de afaceri români.
“Dumneavostră, parlamentarii, sunteţi extrem de importanţi pentru noi, pentru mediul de afaceri, şi de aceea dorim să strângem relaţiile cu dumneavoastră, dorim să se meargă până la construirea unor comisii comune în care noi să ne spunem păsul şi să puteţi veni cu soluţii la problemele pe care le avem, pentru că rezolvarea lor ar veni cu dezvoltarea economică, inclusiv în domeniul în care dumneavostră activaţi”, a precizat vicepreşedintele UNPR Mihaela Rus în deschiderea întâlnirii.
De asemenea, în deschiderea evenimentului Tiberiu Markos a comunicat celor prezenţi şi aşteptările pe care le au antreprenorii sătmăreni de la cei care vor reprezenta comunitatea locală, după 11 decembrie, în Parlamentul României. “Am dori ca pe viitor legile să fie mai simple, metodologia de aplicare să fie elaborată exact când apare şi legea, să nu mai fie loc de interpretări, să lucrăm împreună, să nu trăim în mod paralel, pentru că scopul este comun, dorim să trăim mai bine în ţara asta, dorim să facem lucruri frumoase, să facem faţă competiţiei internaţionale!“, a spus Tiberiu Markos.
Politicienii au fost invitaţi să vină cu soluţii la probleme dificile, speţe delicate, şi să răspundă concret la întrebări care îşi caută aplicabilitate în activitatea de zi cu zi a antreprenorilor din judeţul Satu Mare. Marii absenţi de la această întâlnire cu patronatele au fost candidaţii PSD şi cei din partea ALDE, deşi după spusele organizatorilor toate partidele politice au fost invitate. “Din faptul că lipsesc de la această discuţie ar trebui să înţelegem că nu sunt interesaţi să cunoască problemele oamenilor de afaceri sătmăreni? A; vrea să cred că ne vor transmite prin alte modalităţi ceea ce au să comunice mediului de afaceri, deşi poate era normal şi firesc să fie prezenţi la o astfel de întâlnire”, a precizat Mihaela Rus.
Dintre cei prezenţi fiecare a avut prilejul să răspundă în două minute la întrebările formulate de UNPR, însă, profitând de faptul că fiecare a putut să asculte şi oferta contracandidaţilor, cei mai mulţi au insistat pe măsurile care diferenţiază programele politice, explicând şi de ce este nevoie ca aceste măsuri să fie implementate de noul Parlament în colaborare cu Guvernul care se va forma după alegeri.
Candidaţii care au reprezentat partidele mai mari, cu tradiţie deja în judeţul Satu Mare, respectiv cei de la PNL şi UDMR, s-au axat mai ales pe prezentarea unor puncte din program privind reducerea de impozite şi taxe, consolidarea unui buget multianual şi reinvestirea în comunitatea locală a profitului realizat în judeţ. Candidaţii care sunt membri în partidele mai mici, precum USR, PRU, PER, PMP, au ales să îşi prezinte pe scurt ideologia şi viziunea şi să se axeze şi pe ce aduc nou, ce vor să schimbe şi oamenii pe care vor să îi promoveze, insistând pe faptul că este nevoie de o schimbare.
În final, Uniunea Naţională a Patronatului Român i-a invitat pe candidaţii prezenţi să discute în cadrul partidului despre posibilitatea încheierii unor parterneriate între entităţile politice şi mediul de afaceri, respectiv UNPR, astfel încât dezbateri precum cea de ieri să aibă loc mai des, iar ideile şi nevoile antreprenorilor din judeţ să fie mai bine promovate în Parlamentul României.